5 nápadů, jak originálně grilovat brambory

5 nápadů, jak originálně grilovat brambory

Představit si grilování bez brambor je bezesporu těžké. Ještě náročnější ale může být vymyslet z nich zajímavou přílohu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Představit si grilování bez brambor je bezesporu těžké. Ještě náročnější ale může být vymyslet z nich zajímavou přílohu. Poradíme vám pár snadných a neotřelých triků, díky kterým i příloha z brambor dokáže překvapit!

 

Které si vybrat?

Určitě můžete sáhnout po raných českých bramborách. Ty se nemusí loupat: stačí je pořádně očistit a připravit na grilování. Česká brambora se dokonce dostala i na stříbrné plátno, když ji ve filmu Slavnosti Sněženek označili za „nejkrásnější českou květinu“. Jejím výběrem tedy určitě neuděláte chybu.

 

Stejně tak se na gril bez loupání hodí odrůda malých francouzských brambůrek zvaných „grenaille“. Parádu ale udělají i červené bramborami. Nezapomeňte ani na sladké brambory – batáty! Jejich specifická chuť se skvěle hodí k čerstvým sýrům, k tvarohu (ochucenému čerstvými bylinkami) nebo sýru cottage.

 

Tip: Obzvlášť teď v sezoně budete čistit zeleninu často. Bude se tedy hodit nějaký pomocník. Nemusíte ale hledat nic speciálního – pořiďte si do kuchyně jeden klasický kartáček na ruce navíc a vyhraďte si ho pouze na zeleninu a ovoce.

 

Ať už vyberete kterýkoliv druh brambor, doporučujeme si je vždy před grilováním lehce předvařit. Na grilu už jim pak bude stačit jen chvilka na opečení a nebude nezbytně nutné je balit do alobalu. Vařte je jako klasické přílohové brambory, ale dejte jim o pár minut méně času, aby zůstaly krapet tvrdší než obvykle.

 

Bramborové špejle

Pokud chcete připravit takovou přílohu, která sama o sobě bude působit úhledně a nebude těžké ji nabírat ani jíst, vezměte si na pomoc dřevěné špejle nebo kovové jehly na špízy.

Na špíz napíchejte buď celé malé brambůrky, nebo jeden větší, rozkrájený na plátky. Prokládejte kousky slaniny či tvrdé zeleniny, jako jsou papriky, cukety či cibule. K bramborovým špízům podávejte dresink z jogurtu, česneku a čerstvých bylinek.

 

 

Tip: Jestli chcete své menu trochu odlehčit, připravte dresink ze skyru (což je „islandský jogurt“). Ten můžete použít i k přípravě osvěžujícího okurkového salátu. Nastrouhejte jednu celou okurku, přidejte jeden celý skyr, dva stroužky česneku a lžíci kopru, ideálně čerstvého.

 

 

Bramborové špízy můžete podávat s těmi masovými – zkuste třeba souvlaki špízy podle Romana Pauluse.

 

Ježatí ježci

Zejména menší strávníky nadchnete bramborovými ježky! Brambory nakrájejte na velmi tenké plátky – krájejte ale pouze asi do dvou třetin. Brambora tak zůstane pořád pohromadě, jen se krásně naježí. Do jednotlivých řezů vložte šunku nebo bylinky. Na gril ježky pokládejte zabalené v alobalu, ideálně s kouskem másla.

 

Orientální brambory

Na nakládání přílohové zeleniny včetně brambor je nejlepší použít olivový olej se směsí čerstvých bylin, jako je tymián a rozmarýn. Zkuste tentokrát přisypat i špetku skořice! Ideální je především na batáty. Sladký závan chuti vnese do vašeho grilování nečekaný zážitek.

 

Tip: Marinádu z olivového oleje, bylinek a česneku si můžete připravit do misky vedle grilu a potírat jí opékané brambory. Na potření místo štětečku použijte rozmarýnovou větvičku.

 

 

Raclette na grilu

Připravte si malé balíčky z alobalu a do nich vložte předvařené brambory rozkrájené na měsíčky nebo na poloviny. Na kousky brambor položte sýr na raclette a zabalte. V balíčcích se brambory dopečou a s rozpuštěným sýrem vytvoří dokonalou chuťovku. Přidat můžete samozřejmě jakýkoliv jiný sýr – podle chuti.

 

Táboráková nostalgie

Ta největší klasika na závěr. Vzpomínáte si na brambory v ohni? Křupavá slupka a horká, kouřem ovoněná brambora pod ní. Pokud grilujete na klasickém grilu, přidejte mezi rozpálené uhlíky malé brambůrky zakápnuté olejem a zabalené v alobalu. Až bude gril pomalu vyhasínat, vylovte horké brambory kleštěmi, rozbalte, a nechte si na nich rozpustit malý kousek másla. Doporučujeme sníst ještě horké!

 

A jaká je vaše oblíbená úprava brambor? Které nejčastěji používáte? Nebo si je dokonce sami pěstujete? Podělte se s námi o své tipy!

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.