Odkud pochází?
Existuje několik teorií o původu tiramisu. Jisté je, že vznikl v 70. letech 20. století v Itálii, ale kde přesně, to se neví. O prvenství bojují Benátky, Florencie, Treviso a Siena, a tento spor nebyl dodnes vyřešen. Nejzajímavější je, že ve všech uvedených městech se tiramisu připravuje podle odlišného receptu.
Tiramisu k svačině
Co byste řekli na sladkou svačinku? Pokud by vás snad trápilo svědomí, měli byste vědět, že dezert ke svačině je v Itálii pravidlem, dokonce i v horké letní dny. Je to určitý životní styl. Italové, i když je venku opravdu horko, sedávají ke stolu a s chutí ho pojídají k silnému espressu. Rovněž vy můžete u sebe doma prožít líné italské odpoledne a ve své kuchyni připravit pravé domácí tiramisu. Jaký je ovšem ten nejlepší recept?
Bohatství receptů
Začneme klasikou. V receptu na klasické tiramisu najdete spojení v espressu máčených dlouhých piškotů, sýra mascarpone, likéru Amaretto a několika dalších surovin, které tvoří jednotlivé vrstvy. Povrch je posypaný kakaem nebo strouhanou čokoládou. Pokud chcete vidět přípravu tradičního tiramisu krok za krokem, koukněte na video našeho šéfkuchaře Romana Pauluse. Najdete ho v naší Kulinářské akademii Lidlu, kde na vás rovněž čeká spousta dalších inspirativních receptů a triků.
Tiramisu se tradičně podává v pohárcích s lžičkou nebo ve tvaru kulatého zákusku s malou vidličkou. V současnosti má ovšem stále nové formy, proto ho stále častěji najdete v podobě malého dortíku nebo kostky.
Tiramisu s ovocem
Tiramisu se stalo natolik populární, že se stále vytváří nové, netradiční varianty. Nejčastěji se klasický recept obměňuje pomocí oblíbených výrazných surovin.
Zkuste přidat například jahody a vyzkoušet recept na ovocné tiramisu s jahodami. Jahodová sezóna je v plném proudu, tak proč jí nevyužít. Výsledkem jsou řezy v podobě kostek a od klasického tiramisu se odlišuje nejen přidáním ovoce, ale rovněž čokoládových tyčinek s jahodovou příchutí, které se nasekají a ozdobí se s nimi povrch. Rovněž vy můžete vytvořit svou vlastní chuťovou kompozici, ale pamatujte, že základ musí vždy tvořit dlouhé piškoty a mascarpone.
Bezvaječné tiramisu
Tiramisu lze připravit i bez přidání vajec. Je to další alternativa pro ty, kteří vejce nemohou jíst ze zdravotních důvodů nebo je jednoduše nemají rádi. My jsme pro vás vybrali recept na pomerančové tiramisu. Připravte ho z pomerančové kůry a šťávy, mascarpone, smetany a kakaa. Získáte chutný dezert s příjemným pomerančovým aroma.
Našli jste svou inspiraci? Pokud jste italskou kuchyni znali doteď pouze jako jsou pizzu, špagety nebo bruschettu, je nejvyšší čas to změnit a zkusit něco sladkého. Začněte klasickým tiramisu s krémovo-kakaovou příchutí, které vás přenese do slunné Itálie a potom můžete tvořit vlastní verze. Přejeme vám hodně úspěchu a hlavně – dobrou chuť!
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…