Krevety: rychlé, snadné, královské
Doba čtení 3 minut

Krevety: rychlé, snadné, královské

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Nevyznáte se v krevetách? Přesně pro takové případy jsme připravili přehledný článek o nejznámějších druzích krevet i způsobech, jak je připravovat. Mrkněte na něj! Krevety jsou oblíbené hlavně pro svoji rychlou a jednoduchou přípravu. Tito korýši jsou proto ideálním doplňkem letní sezóny – využijete je do lehkých pokrmů, salátů i polévek. Ocení je i milovníci asijské kuchyně.

Královské plody

Krevety, které najdeme v moři i ve sladkých vodách, obsahují mnoho cenných látek pro naše tělo – omega-3 mastné kyseliny, selen, vápník, vitamin B12 nebo vitamin E. Mají i velké množství bílkovin a jsou nízkokalorické. Pozor jen na vyšší obsah cholesterolu.

Z mnoha druhů krevet můžete vybírat podle velikosti, na každém balení najdete číslo, které označuje počet kusů na kilogram. Čím je číslo menší, tím jsou krevety větší a jejich chuť zpravidla lepší. Největší budou mít číslo 6/8, menší průměrně 16/20. Do rizota se budou hodit menší krevety, do salátů větší, na grilování tygří.

Proč jsou některé růžové, a jiné šedé?

Krevety můžete koupit čerstvé, předvařené nebo mražené. Syrové by měly mít svěží šedo-modrou barvu beze skvrn a měly by být lesklé a pevné. Ideálně je vařte co nejdříve, během 3 minut získají klasickou narůžovělou barvu. Pokud narazíte na růžové krevety, už jsou předvařené nebo mražené. Většinou jsou určené k přímé konzumaci. Mražené rozmrazujte postupně při pokojové teplotě, pak je můžete ještě krátce orestovat nebo hned jíst.

Příprava pochoutky

V Kulinářské akademii Lidlu si můžete připomenout, jak krevety správně oloupat, nejlépe ještě za syrova. Nejdřív je opláchněte. Potom odlomte hlavičku, kterou si můžete nechat stranou na vývar (třeba na asijskou polévku s kokosovým mlékem), stejně jako krunýř, který následně oloupete z hřbetu. Ocas můžete nechat, aby se kreveta lépe držela. V ideálním případě potom nožem vytáhněte tenké střívko, které se nachází na hřbetu.

TIP: Krevety už jsou samy o sobě slané, nemusíte proto dosolovat.

Pak už můžete krevety restovat, smažit nebo dusit. Vyzkoušejte i méně tradiční krevety v těstíčku, na grilu tygří krevety s guacamole nebo krevetí špízky s limetkou, petrželkou a koriandrem. Tradiční dresinky můžete během grilovací sezóny nahradit originální koktejlovou omáčku. Krevety se budou výborně kombinovat také s bílým vínem, rajčatovou omáčkou, olivami, česnekem a bylinkami. A pokud si chcete dopřát něco pikantního, zkuste topinku s krevetami, zázvorem, chilli a citronem

Na jakém receptu s krevetami ujíždíte vy? Podělte se s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU