Guláš – poklad nejen české kuchyně
Škola vaření
Doba čtení 4 minut

Guláš – poklad nejen české kuchyně

Guláš, klasika české kuchyně, skrývá mnoho hrozeb a my se nyní podíváme na to, jak je všechny překonat, aby váš guláš byl ten nejlepší.

Co všechno vás napadne, už když se nad jeho přípravou zamyslíte? Nás hlavně to, že maso musí být šťavnaté. Vůbec výběr toho správného kusu masa pro nás bude také důležitý. Pak se asi zamyslíme nad tím, kolik do něj dáme cibule, a že hlavně nesmíme spálit papriku. A to je jen malý zlomek toho, na co bychom si měli při vaření guláše dávat pozor. Proto jsme se snažili na všechna tato úskalí upozornit a odpovědět v následujících řádcích, tak pojďme do toho.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Guláš je typický nejen pro českou kuchyni, ale také pro kuchyni maďarskou. Český guláš se však od maďarského výrazně liší, česká verze je hustší, v maďarské zase naopak najdete brambory i čerstvou papriku. V Maďarsku můžete ještě narazit na pörkölt, což je pokrm, který vypadá podobně jako náš guláš, obsahuje kousky masa, cibuli, česnek, rajčata a mletou červenou papriku, dle libosti můžete přidat zakysanou smetanu.

A jak si tedy uvařit typický český guláš? Důležitý je výběr masa. Na český guláš se tradičně používá hovězí maso, konkrétně hovězí přední, ale často se připravuje i ze zvěřiny, telecího, vepřového nebo i krůtího masa. Připravujete-li guláš z hovězího masa, je potřeba jej dusit asi 2 hodiny, aby zůstalo šťavnaté. V případě ostatních druhů mas se může čas přípravy lišit, tolik času rozhodně nepotřebují.

Stejně důležité jako maso je i cibule. Říká se, že do guláše by mělo přijít stejné množství cibule jako masa. Cibule však dodává pokrmu nasládlou chuť, záleží tedy na vašich chuťových preferencích. Cibuli restujte nejlépe na sádle dozlatohněda. Měla by být opravdu tmavá, restujte pomalu a dávejte zároveň pozor, aby se nespálila, jinak ji můžete vyhodit a zahájit celé dílo znovu.

Další důležitou přísadou, která dělá guláš gulášem, je mletá paprika. Nejen že dodá pokrmu barvu, ale také chuť a říz. Snese-li váš jazýček ostřejší chutě, nebojte se přidat pálivou papriku nebo chilli papričku. Paprika se přidává k již opečenému masu a cibuli, nikdy ji nerestujte dlouho, jinak se vám spálí a zhořkne. Papriku restujte krátce a poté hned podlévejte vývarem.

Guláš je hotový, co však podávat jako přílohu? Hodí se různé druhy knedlíků, mrkněte do Kulinářské akademie Lidlu, kde najdete tipy a recepty na přípravu knedlíků houskových, bramborových, karlovarských a mnoha dalších. Ke guláši se také hodí domácí špecle nebo noky, které najdete též v naší Kulinářské akademii. Skvěle bude chutnat i jen tak s chlebem.

Jaký guláš si vyberete?

Už jsme si řekli, že klasický guláš se připravuje z hovězího masa. Hovězí guláš najdete na jídelním lístku snad každé restaurace v naší zemi, ale není nad to, když si ho připravíte sami. Domácí je prostě domácí.

Na své si v Kuchyni Lidlu přijdou i milovníci pikantních pokrmů. V mexickém guláši najdete kukuřici a také pálivé papričky, které dodají omáčce pořádný říz. V Kuchyni Lidlu podáváme k mexickému guláši bramborovou kaši, co říkáte na takovou kombinaci?

Opět se necháme inspirovat maďarskou kuchyní. Segedínský guláš u nás zdomácněl a kombinace šťavnatého masa a kysaného zelí nám velmi chutná. Zajímavostí je, že nepochází z maďarského města Segedín, jak by se mohlo zdát, v Maďarsku se takový pokrm nazývá sikulský perkelt. Sikulové žijí na jihu Maďarska u hranic s Rumunskem. Odkud se vzal náš název Segedín, není známo. S jistotou však o něm můžeme prohlásit, stejně jako o guláši obecně, že čím déle jej necháte odležet, tím lepší chuť získává.

A na konec něco pro vegetariány - houbový guláš. Tento recept Romana Pauluse oceníte zejména v houbařské sezóně, kdy z lesa nosíte plné košíky hub a nevíte, co s nimi.

Máte nějaký oblíbený recept nebo speciální surovinu, kterou do guláše přidáváte? Inspirujte ostatní čtenáře a napište nám do komentářů pod tímto článkem.

Maso na guláš seženete v prodejnách Lidlu, stačí si jen vybrat zde.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU