Dýně hokaido: Zázrak v kuchyni
Doba čtení 7 minut

Dýně hokaido: Zázrak v kuchyni

Hokaido je malá kulatá tykev sytě oranžové až červené barvy. Ačkoli pochází z Nové Anglie, název dostala podle japonského ostrova Hokkaidó, kam byla dovezena a na jehož sopečné půdě se jí zalíbilo.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Hokaido je malá kulatá tykev sytě oranžové až červené barvy. Ačkoli pochází z Nové Anglie, název dostala podle japonského ostrova Hokkaidó, kam byla dovezena a na jehož sopečné půdě se jí zalíbilo. Kromě intenzivní barvy má i ideální velikost a dá se připravit na mnoho způsobů. Navíc je velmi zdravá.

 

Zdraví prospěšná tykev

V podzimním, sychravém počasí se hodí každý vitamin či minerál. Hokaido jich má v sobě opravdu hodně. Vitaminy A, B, C i E, hořčík, fosfor, draslík, vápník a díky barvě slupky a dužiny i betakaroten. To vše s pořádnou dávkou vlákniny a minimálním počtem kalorií – 100 g obsahuje pouhých 37 kcal, protože plod tvoří až z 90 % voda. Dýňová semínka jsou zas výborným zdrojem zinku. Hokaido je velmi dobře stravitelná, váže na sebe toxiny a pomáhá je vylučovat z těla.

 

Na všechny možné způsoby

Dýně hokaido má v syrovém stavu poměrně tvrdou slupku, ta ale tepelnou úpravou změkne, čímž se liší od většiny ostatních dýní. Díky tomu se vyhnete jakémukoliv loupání! Stačí dýni opatrně nakrájet a vydlabat z ní všechna semínka.

 

TIP: Semínka nevyhazujte. Očistěte je, osušte a pak opražte. Uvidíte, že je ještě rádi použijete například do polévky.

 

Hokaido vyniká zejména jako příloha. Můžete ji uvařit, upéct nebo podusit. Připravíte z ní ale i chipsy, polévku či omáčku. A jakmile odhalíte pestrost využití dýňového pyré, pochopíte, proč je tahle tykev tak oblíbená.

 

Na pečení se hokaido hodí ze všech dýní nejvíc. Její pevná dužina si udrží tvar a slupka změkne. Hokaido omyjte a nakrájejte na plátky. Promíchejte s olivovým olejem, tymiánem a mořskou solí a rozprostřete na pekáč vyložený pečícím papírem. Pečte na 200 °C zhruba 20 minut, podle tloušťky plátků, a v průběhu otočte. Chutnají skvěle s domácí majonézou.

 

TIP: Dýně hokaido se hodí i do jídel připravovaných v pánvi. Zkuste třeba tyto dýňové fusilli s krůtím masem.

 

Vaření ve vodě či vývaru volte při přípravě polévky. Lze si však dýni i předpéct, jako u této výborné exotické polévky s kokosovým mlékem.

 

Dušení či vaření v páře je ideální k přípravě pyré. Nakrájejte dýni na stejně veliké kostky a poduste do měkka zhruba 20 minut. Pak rozmačkejte nebo pro dokonalou jemnost rozmixujte ponorným mixérem. Pyré vám skvěle poslouží při přípravě koláčů, sladkých chlebíčků i kváskových chlebů. Skvěle chutná i s lívanci či bramborovými noky. Můžete si z něj připravit i výtečnou pomazánku či hummus. Určitě znáte ten řepový, dýňový si připravíte stejně jednoduše.

 

DÝŇOVÝ HUMMUS

Na čtyři porce potřebujete:

  • čtvrtka až polovina dýně hokaido, uvařená v páře
  • 500 g vařené cizrny
  • 60 g tahini
  • 2 stroužky česneku
  • malá červená cibule
  • kůra z poloviny citronu
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky sladké papriky

 

Na lžící olivového oleje zkaramelizujte cibuli. Pak rozmixujte všechny suroviny do hladka. Dořeďte podle potřeby trochou vody. Ozdobte lžící olivového oleje, nasekanou petrželkou a sezamem. Podávejte například s čerstvě upečeným pita chlebem.

 

Máte-li chuť na něco sladkého a zbyla vám trocha dýňového pyré z jiného receptu, připravte si pumpkin spice latté. Tento lahodný teplý nápoj vás zahřeje a zaručeně zpříjemní podzimní sychravé dny.

 

PUMPKIN SPICE LATTÉ

Na dva nápoje potřebujete:

  • 2 hrnky mléka, kravského či rostlinného
  • 2 lžíce dýňového pyré (podle chuti můžete přidat)
  • 1 až 3 lžíce cukru či medu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky koření pumpkin spice
  • 1/2 hrnku silné kávy
  • šlehačka na ozdobu

 

Smíchejte v kastrolu mléko, pyré, med, vanilku a koření a vše prohřejte. Promíchejte s čerstvě uvařenou kávou a servírujte s troškou šlehačky navrch.

 

TIP: Směs koření „pumpkin spice“ se hojně používá v americké kuchyni, zejména při pečení. Pokud si budete dělat domácí, tak smíchejte: 2 lžičky skořice, 1 lžičku mletého zázvoru, ½ lžičky mletého nového koření, ½  lžičky mletého muškátového oříšku a ¼  lžičky mletého hřebíčku. Použijte do koláčů s dýňovým pyré či do nápojů.

 

Nakonec: jak hokaido vybrat a skladovat?

Zralá dýně má úponek uschlý, ne zelený. To je jednoduché pravidlo, kterým se můžete při sklizni či nákupu řídit. Úponek neodlamujte a dýni skladujte v chladu a suchu, vlhko jí nesvědčí. Občas zkontrolujte, jestli se nekazí, ale v dobrých podmínkách vám dýně vydrží skoro určitě celou zimu. Nemusíte se ani bát, že pak přijdete o její blahodárné účinky. Naopak se dozráváním zvyšují. Proto i kupovanou dýni můžete nechat alespoň dva týdny odpočívat, než z ní připravíte něco dobrého.

 

TIP: Hokaido se velmi dobře pěstuje, je to nenáročná jednoletá rostlina. V květnu si můžete koupit sazeničku. Tu zasaďte, dopřejte ji kvalitní kompost, hodně slunce a vláhy. Už v srpnu pak můžete očekávat úrodu.

 

Užíváte si dýňovou sezónu tak jako my? Napište nám do komentářů, jaké recepty z hokaida máte nejraději.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU