5 marinád, které stojí za to vyzkušet

5 marinád, které stojí za to vyzkušet

Říká se, že na dochucení kvalitního grilovaného masa bohatě stačí jen trocha soli a čerstvě namletého pepře
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Říká se, že na dochucení kvalitního grilovaného masa bohatě stačí jen trocha soli a čerstvě namletého pepře. Něco na tomto známém tvrzení je (i u této úpravy masa ostatně zůstává prostor pro případné experimenty s chuťově rozličnými typy soli a neovyklými druhy pepře), ale tentokrát se zaměříme na trochu jinou dochucovací disciplínu — marinády.

Představíme vám výběr 5 marinád, které by určitě neměly uniknout vaší pozornosti. Některé z nich jsou postavené na bylinkovém základu, u jiných zase hraje hlavní roli med, jedno ale mají společné: doma si je zvládne připravit opravdu každý a při vhodně zvolené kombinaci s masem vás odmění jedinečnou chutí, která vám zcela jistě přinese plno pochval od spokojených strávníků.

MEDOVO-ZÁZVOROVÁ MARINÁDA

Tuto jemně sladkou a zároveň pikantní marinádu využijete jak na kuřecí, tak na vepřové maso. Spolu s křupavě vypečenou kůžičkou a zkaramelizovaným medem na povrchu vytvoří opravdu neodolatelnou kombinaci. Základní recept na medovo-zázvorovou marinádu můžete ozvláštnit a podle chuti obměňovat přidáním nasekaných sezónních bylinek.

BBQ MARINÁDA

Barbecue (neboli zkráceně BBQ) marináda by v pomyslné soutěži o „krále grilu“ jistě obsadila jednu z prvních příček. K její oblíbenosti jistě velkým dílem přispívá možnost všestranného použití — chuťově se hodí k libovému i tučnějšímu masu jakéhokoliv druhu, včetně vepřových nebo hovězích žeber a kuřat. Zajímavostí je, že na ni neexistuje jeden univerzální recept. Ingredience se velmi liší podle jednotlivých zemí, většina z nich ale kombinuje nějakou variaci koření se stejným základem — rajčatovým protlakem, který marinádě dodává typickou načervenalou barvu. Její domácí příprava rozhodně není žádná věda, tak směle do toho!

ŠVESTKOVÁ MARINÁDA

Pokud se mezi vaše oblíbené grilované dobroty řadí zejména šťavnaté kousky vepřového masa, zkuste je příště ozvláštnit pikantní švestkovou marinádou. Na její přípravu můžete použít čerstvé švestky nebo povidla a podle chuti si pohrát s mírou pálivosti. Máte raději drůbeží maso? Pak vás jistě potěší, že se tato marináda úžasně doplňuje také s kachními prsy!

SÓJOVO-ZÁZVOROVÁ MARINÁDA

Také rybí maso se skvěle hodí na marinování. Zkuste jej naložit třeba do sójovo-zázvorové marinády, která krásně doplní například filet z lososa. Při úpravě na grilu musíte být ale velmi opatrní, vzhledem k charakteru rybího masa je potřeba grilovat na mírném žáru. Připravené marinované maso pokládejte vždy na horký rošt a nadbytečnou marinádu nezapomeňte otřít, aby nekapala do ohně.

JOGURTOVÁ MARINÁDA

Marinády na jogurtovém základu využijete zejména na přípravu kuřecího masa. Jogurt v kombinaci s trochou citronové šťávy totiž zajistí křehkost masa, které navíc po ugrilování zůstane úžasně měkké. Tato marináda také napomůže tomu, aby maso zůstalo šťavnaté, což oceníte především tehdy, pokud se chystáte položit na gril kuřecí prsa, která mají tendenci se vysušit. Přidáním bylinek navíc můžete vytvořit nespočet neotřelých chuťových variací. Co třeba malý kulinářský výlet do Řecka s grilovanými kuřecími prsy v jogurtové marinádě, do které navíc přidáte trochu čerstvého kopru?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU