Kuchyně
Italská, Asijská
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Začátečník
Pět kulinárních hvězd, jedna kuchyně, jeden vánoční duel! Romana Böhmová a Riccardo Lucque se postavili proti Mirce van Gils Slavíkové a Lukáši Želechovskému – a pod dohledem Romana Pauluse rozpoutali opravdovou gastronomickou show. Na talíři se objevily dvě originální lahůdky: smažený kapr marinovaný ve sladkokyselé cibuli s rozinkami na způsob Carpione a odvážný kapří pie s kimchi, který přináší nečekané spojení slaného koláče s asijským šmrncem. Kdo zvítězil v tomto jedinečném souboji chutí? To zjistíte v našem videu!
01.Kapra nakrájíme na silnější plátky, které lehce obalíme v mouce, přebytečnou mouku oklepeme. Usmažíme v horkém oleji dozlatova a dokřupava z obou stran. Přebytečný tuk necháme okapat na papírové utěrce, lehce osolíme a necháme vychladnout.
02.V širším hrnci nebo hlubší pánvi s olivovým olejem připravíme marinádu. Přidáme cibuli nakrájenou na tenké plátky, celý stroužek česneku, pepř a bobkové listy. Na mírném ohni vaříme asi 20 minut za občasného míchání, až cibule změkne a zesklovatí. Přilijeme ocet a bílé víno a necháme tekutinu pomalu několik minut redukovat, aby vznikla lehká aromatická omáčka – nesmí být příliš suchá. Stáhneme z ohně, odstraníme česnek a osolíme.
03.Do hlubšího talíře dáme nejprve vrstvu chleba, který jsme předtím opekli, poté střídavě vrstvy smaženého kapra, rozinek, které jsme předtím nechali změknout v teplé vodě, a marinované cibule. Mezi jednotlivé vrstvy přidáváme trochu omáčky, aby vše zůstalo šťavnaté. Na závěr ozdobíme čerstvými bylinkami. Podáváme při pokojové teplotě, aby se chutě octa, cibule a ryby dokonale propojily.
04.Orientační nut. hodnoty (1 porce): 730 kcal, 41 g bílkovin, 47 g sacharidů, 41 g tuků.
05.Mouku smícháme se solí, přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a rychle zapracujeme do drobenky. Postupně přiléváme studenou vodu a vypracujeme hladké kompaktní těsto. Zabalíme do fólie a necháme ideálně alespoň 30 minut odležet v chladu.
06.V hrnci rozehřejeme olej, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem, dobře rozmícháme a provaříme.
Jak se připravuje jíška, najdete v Kulinářské akademii Lidlu.
07.Kimchi rozmixujeme dohladka a vmícháme do bešamelu.
08.Kapra nakrájíme na tenké hranolky, které vložíme do vroucí osolené vody (10 g / 1 l vody) s jablečným octem (50 ml / 1 l vody), krátce zblanšírujeme (20–30 sekund), ihned vložíme do ledové vody a necháme okapat.
09.Vložíme do teplého kimchi bešamelu, přidáme najemno nasekaný koriandr a promícháme. Podle chuti osolíme.
10.Zapékací misky vymažeme máslem. Těsto vyválíme na tenký plát a vyložíme jím celou misku tak, aby lehce přesahovalo přes okraje. Na dno formy rozložíme zelené listy pak choi, které jsme očistili a osušili. Na pak choi rovnoměrně rozprostřete kimchi směs s kaprem.
11.Vyválíme vrchní plát těsta, okraje těsta v misce potřeme žloutkem a přiklopíme. Zarovnáme, pečlivě utěsníme okraje, povrch těsta můžeme ozdobit jemnými zářezy nožem a nakonec potřeme žloutkem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 25 minut, až je těsto zlatavé a křehké.
12.Orientační nut. hodnoty (1 porce): 967 kcal, 38 g bílkovin, 84 g sacharidů, 53 g tuků.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT