Kuchyně
Asijská
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
1 hod. 40 min.
Obtížnost
Pokročilý
Vánoční kapr se podává tradičně smažený. Inspirovat se můžete i v dálných krajích a připravit si vietnamskou kapří polévku Bun Cá podle Lukáše Želechovského.
Energie
2 523 kJ / 603 kcal
Bílkoviny
39,30 g
Tuky
21,60 g
Vláknina
6,10 g
Sůl
5,40 g
Sacharidy
74,70 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Očištěné kosti kapra vložíme do hrnce s vroucí čistou vodou a necháme zavařit.
02.Po chvilce vyndáme do mísy s vodou a ledem. Kosti ještě v míse opláchneme a vložíme do čisté studené vody.
Jak připravit čistý rybí vývar, se naučíte v Kulinářské akademii.
03.Do hrnce s blanšírovanými kostmi a vodou přidáme kostičky ananasu, rajčata nakrájená na větší kousky, celé oloupané stroužky česneku, větší kousky zázvoru, kopr, sůl, cukr, celou cibuli i se slupkou a rybí omáčku. Přivedeme k varu, mezitím sbíráme pěnu a táhneme 45 minut. Poté přecedíme a redukujeme ještě 25 minut čistý vývar.
Do vývaru můžete přidat i citronovou trávu (60 g).
04.Do horkého vývaru staženého z plotny vložíme kopr, kostičky ananasu, citronovou kůru a šťávu a rybí omáčku. Necháme 5 minut odstát, poté vyjmeme kopr.
05.V míse smícháme škrob a mouku.
06.Filet nakrájíme od hřbetu k bříšku na tenké hranolky silné asi 0,5 cm, dostatečně osolíme a obalíme v připravené směsi. Smažíme v oleji rozpáleném na 180–190 °C dozlatova a dokřupava (asi 3 minuty). Usmaženého kapra ještě osolíme.
Na porci počítejte asi 180 g.
07.Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obale a propláchneme studenou vodou.
08.Do misky vložíme uvařené rýžové nudle (asi 100 g), přidáme smaženého kapra, nakrájenou lahůdkovou cibulku, nasekaný kopr, restovanou cibulku, pálivou papričku nakrájenou na kolečka a zalijeme horkým vývarem (asi 200 ml). Ozdobíme měsíčkem citronu.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT