Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Kapra vykucháme a oddělíme hlavu a ploutve. Nesmíme zapomenout vyříznout žábry a dát pozor, aby se neporušila žluč. Jinak by vývar na polévku byl hořký. Vnitřnosti jako jsou jikry, mlíčí a játra lehce očistíme a dáme do chladu. Hlavu a ořez z kapra propláchneme, dáme do studené vody, přidáme divoké koření, jednu cibuli s 200 g kořenové zeleniny, mírně osolíme a vaříme asi 1,5 hodiny.
V pánvi s lžící rozehřátého másla do zlatova zpěníme květák na malé růžičky a 200 g kořenové zeleniny na kostičky dozlatova. Po chvilce přidáme i nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Hotovou zeleninu přendáme do misky a ve stejném hrnci od másla připravíme jíšku. Do rozehřátého hrnce dáme zbytek másla (1 lžíci dáme stranou), na kterém orestujeme mouku do polotmava. Do horké jíšky přidáme vychladlý vývar a vaříme asi 20 minut.
Do vývaru vložíme orestovanou zeleninu, osolíme, opepříme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Z vařeného kapra obereme maso (z hlavy nezapomene použít líčka) a dáme pozor, aby všechno maso v polévce bylo bez kostí. Přidáme i syrové pokrájené mlíčí a jikry a krátce povaříme. Ke konci zjemníme smetanou, přidáme najemno nakrájenou petržel a podáváme.
Housky nakrájíme na kostky a v pánvi s rozpáleným máslem orestujeme dozlatova, osolíme. Podáváme spolu s vánoční rybí polévkou.