Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Smažené sushi s chilli majonézou

Sushi je známé především proto, že se podává za studena, ale můžete se setkat i s takzvanými smaženými sushi rolkami, jejichž přípravou vás provede šéfkuchař Roman Paulus. Společně připravíte dva druhy rolek – jeden s avokádem a lososem a druhý s mangem, krémovým sýrem a tuňákem. Až rolky správně zamotáte (nebojte se, je to hračka), stačí je už jen obalit v tempura těstíčku a zprudka osmažit, aby ryba uvnitř zůstala co možná nejvíce syrová. Podávejte s chilli majonézou a zaručeně na tento recept jen tak nezapomenete!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Lososová rolka:

Tuňáková rolka:

Smažené sushi:

  • tempura těsto
  • na smažení rostlinný olej
  • 100 g japonská majonéza
  • 1 × lžíce mleté chilli papričky Italiamo
  • 100 ml sójová omáčka (sushi kit Vitasia)
  • 2 × lžíce krupicový cukr
  • 10 g zázvor
  • sezamová semínka (bílá + černá)
  • lahůdková cibulka
  • bambusová podložka (sushi kit Vitasia)
  • hůlky (sushi kit Vitasia)
  • potravinová fólie
  • hluboká pánev
  • papírové utěrky
  • cukrářské sáčky

POSTUP

Podle triků Kulinářské akademie uvaříme rýži na sushi, oloupeme a nakrájíme avokádo, mango a okurku a naporcujeme čerstvého lososa a tuňáka.

Tip: Pokud děláte sushi poprvé, doporučujeme zakoupit sushi kit Vitasia, kde najdete hned několik potřebných surovin a pomůcek pro přípravu sushi. Dále mrkněte na sérii videí, které vás provedou krok po kroku od rýže až po první rolku.

Část bílých sezamových semínek nasucho opražíme v pánvi a čerstvý sýr přendáme do pevného cukrářského sáčku.

Smícháním japonské majonézy a mletých chilli papriček připravíme chilli majonézu, kterou přendáme do cukrářského sáčku.

Sójovou omáčku s cukrem a pokrájeným zázvorem 5 minut povaříme, následně přecedíme (nebo vyndáme zázvor) a nechám vychladnout.

Lososová rolka:

První rolku připravíme z jednoho listu řasy, na který do dvou třetin rozprostřeme vařenou sushi rýži. Ochutíme trochou wasabi pasty, plátky avokáda, čerstvým lososem a nakrájenou okurkou. Zasypeme trochou orestovaného sezamu, rolku zarolujeme a pevně utáhneme.

Tip: Dle libosti můžete udělat kulatou, hranatou a nebo trojúhelníkovou rolku.

Tuňáková rolka:

Druhou rolku připravíme také z jednoho listu řasy, na který do dvou třetin rozprostřeme vařenou sushi rýži. Ochutíme trochou wasabi pasty, čerstvým tuňákem, plátky manga a porcí čerstvého sýra. Rolku zarolujeme a pevně utáhneme.

Smažené sushi:

V hluboké pánvi rozpálíme rostlinný olej. 

Obě rolky nejprve obalíme v připraveném tempura těstíčku a následně zprudka osmažíme, aby ryby v centru rolky zůstaly co nejvíce syrové. Smažené necháme okapat na papírovém ubrousku.

Tip: Jak připravit domácí tempura těstíčko zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Každou rolku nakrájíme na 6 sushi kousků. Celkem tedy získáme 12 kousků.

Tip: Aby se sushi dobře krájelo, použijte dobře nabroušený nůž a po každém řezu jej očistěte.

Před podáváním rolky zastříkneme chilli majonézou, sladkou sójovou omáčkou, posypeme semínky sezamu a pokrájenou lahůdkovou cibulkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.