Podle triků Kulinářské akademie uvaříme rýži na sushi, oloupeme a nakrájíme avokádo, mango a okurku a naporcujeme čerstvého lososa a tuňáka.
Tip: Pokud děláte sushi poprvé, doporučujeme zakoupit sushi kit Vitasia, kde najdete hned několik potřebných surovin a pomůcek pro přípravu sushi. Dále mrkněte na sérii videí, které vás provedou krok po kroku od rýže až po první rolku.
Část bílých sezamových semínek nasucho opražíme v pánvi a čerstvý sýr přendáme do pevného cukrářského sáčku.
Smícháním japonské majonézy a mletých chilli papriček připravíme chilli majonézu, kterou přendáme do cukrářského sáčku.
Sójovou omáčku s cukrem a pokrájeným zázvorem 5 minut povaříme, následně přecedíme (nebo vyndáme zázvor) a nechám vychladnout.
Lososová rolka:
První rolku připravíme z jednoho listu řasy, na který do dvou třetin rozprostřeme vařenou sushi rýži. Ochutíme trochou wasabi pasty, plátky avokáda, čerstvým lososem a nakrájenou okurkou. Zasypeme trochou orestovaného sezamu, rolku zarolujeme a pevně utáhneme.
Tip: Dle libosti můžete udělat kulatou, hranatou a nebo trojúhelníkovou rolku.
Tuňáková rolka:
Druhou rolku připravíme také z jednoho listu řasy, na který do dvou třetin rozprostřeme vařenou sushi rýži. Ochutíme trochou wasabi pasty, čerstvým tuňákem, plátky manga a porcí čerstvého sýra. Rolku zarolujeme a pevně utáhneme.
Smažené sushi:
V hluboké pánvi rozpálíme rostlinný olej.
Obě rolky nejprve obalíme v připraveném tempura těstíčku a následně zprudka osmažíme, aby ryby v centru rolky zůstaly co nejvíce syrové. Smažené necháme okapat na papírovém ubrousku.
Tip: Jak připravit domácí tempura těstíčko zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Každou rolku nakrájíme na 6 sushi kousků. Celkem tedy získáme 12 kousků.
Tip: Aby se sushi dobře krájelo, použijte dobře nabroušený nůž a po každém řezu jej očistěte.
Před podáváním rolky zastříkneme chilli majonézou, sladkou sójovou omáčkou, posypeme semínky sezamu a pokrájenou lahůdkovou cibulkou.