Vodu, máslo, cukr a špetku soli přivedeme společně do varu. Vmícháme mouku a vaříme/odpalujeme tak dlouho, než se hmota přestane lepit na vařečku. Poté těsto odstavíme a necháme krátce vychladnout, následně vmícháme vejce za pomoci šlehače a tím vznikne odpalované těsto. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme zcela vychladnout.
Hotové těsto naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a stříkáme přímo do rozehřátého oleje. Konce odstřihneme čistými nůžkami a smažíme zprudka dozlatova.
Tip: Pokud máte igelitový cukrářský sáček, použijte raději dva najednou. Odpalované těsto je poměrně tuhé a sáček by mohl prasknout. Ideální je, když použijete tuhý látkový pytlík.
Zlatavé churros ještě horké obalíme ve skořicovém cukru (směs mleté skořice a krupicového cukru). Podáváme s čokoládovou omáčkou.
Jak připravit čokoládovou omáčku?
Rozpustíme čokoládu a přidáváme smetanu, dokud nezískáme požadovanou konzistenci. Můžeme udělat hustší nebo řidší omáčku dle chuti.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce i s omáčkou): 280 kcal, 4 g bílkovin, 20 g sacharidů, 20 g tuků.