Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Trdelník z trouby pečený na plechovce

Sladký skořicový trdelník je oblíbený dezert, který se většinou objevuje na trzích nebo poutích. Velmi snadno si ho ale můžete připravit i doma v troubě – šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak na to. Naučíte se zadělat těsto z polohrubé mouky, mléka, vajec, cukru, kvasnice a tuku. Z nakynutého těsta pak stačí vyválet tenké válečky, které posléze jednoduše namotáte na alobalem obalené plechovky od piva. To je zábavná činnost, se kterou vám určitě rády pomůžou i vaše děti. Nakynuté trdelníky pak obalíte v cukru se skořicí a můžete je dát péct.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1000 g polohrubá mouka
  • 500 ml plnotučné mléko
  • 4 × vejce „M“
  • 200 g moučkový cukr
  • 42 g čerstvé droždí
  • 80 g máslo + na potření
  • 80 g sádlo
  • 1 × špetka sůl
  • 100 g krystalový cukr
  • 20 g mletá skořice
  • olej ve spreji

POSTUP

Mouku, vlažné mléko, vejce, moučkový cukr, nadrobené droždí, změklé máslo a sádlo promícháme a osolíme. V robotu zpracujeme hladké těsto a necháme přikryté utěrkou na teplém místě nakynout asi 30 minut do zdvojnásobení.

Během kynutí vypláchneme plechovky od piva, obalíme je alobalem a postříkáme olejem ve spreji.

Nakynuté těsto rozdělíme na 10 dílů (každý asi 220 g) a z každého připravíme dlouhý válec. Těsto namotáme na plechovku od piva a ujistíme se, že je na každém konci těsto dobře zaháknuté, aby se nerozmotávalo. Necháme ještě jednou nakynout.

Tip: Těsto motejte spíše ke spodní části plechovky. Při pečení má tendenci sjíždět dolů.

Plechovky postavíme na plech a pečeme v troubě rozpálené na 220 °C 10-15 minut na program horkovzduch dozlatova.

Tip: Do cukru k obalení zkuste přidat mleté mandle a trdelník při podávání naplnit šlehačkou.

Orientační nutriční hodnoty (1 trdelník): 698 kcal, 16 g bílkovin, 107 g sacharidů, 22 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.