Zmrzlina ze slaného karamelu
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

V horkém létě chutná dobře každá zmrzlina, ale zaručeně nejlepší je ta, kterou si připravíte sami doma. Šéfkuchař Roman Paulus tentokrát sáhl po trochu netradiční (ale v současné době oprávněně velmi populární) příchuti slaného karamelu. V jeho video návodu se dozvíte, jak správně zkaramelizovat cukr i jak zmrzlinu nejlépe provařit, aby se v ní nesrazil žloutek. Zjistíte také, že domácí smetanová zmrzlina není žádná věda a že k dokonalému výsledku stačí i jednoduchý domácí zmrzlinovač.

Tagy

Zmrzlina

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 265 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 600 ml plnotučného mléka
  • 6 g soli
  • 180 g žloutků
  • 30 g krupicového cukru
  • 30 g krupicového cukru

Orientační nutriční hodnoty

Energie

8 487 kJ / 2 029 kcal

Bílkoviny

54,40 g

Tuky

155,30 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

7,00 g

Sacharidy

102,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.200 g cukru necháme v hrnci rozpustit s následně zkaramelizovat. Poté opatrně přilijeme smetanu, promícháme, přidáme mléko, sůl a provaříme, dokud se karamel nerozpustí.

02.Žloutky vyšleháme s 30 g cukru do pěny, přimícháme část teplé karamelové omáčky, žloutkovou směs přilijeme ke zbytku karamelové omáčky a za stálého míchání zahřejeme „na růži“. To znamená, že ohříváme do takové konzistence, aby po rozfouknutí směsi na vypouklé straně vařečky vznikl květu podobný tvar. Vycedíme a necháme vychladnout.

03.Vychladlou směs naplníme do namraženého zmrzlinovače a necháme zpracovávat asi 40 minut do požadované konzistence.

04.Hotovou zmrzlinu přendáme do krabičky a necháme ještě 20 minut zatuhnout v mrazáku.

05.Servírujeme podle chuti, třeba v oplatkovém kornoutku posypanou griliášem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo