Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Zmrzlina ze slaného karamelu

V horkém létě chutná dobře každá zmrzlina, ale zaručeně nejlepší je ta, kterou si připravíte sami doma. Šéfkuchař Roman Paulus tentokrát sáhl po trochu netradiční (ale v současné době oprávněně velmi populární) příchuti slaného karamelu. V jeho video návodu se dozvíte, jak správně zkaramelizovat cukr i jak zmrzlinu nejlépe provařit, aby se v ní nesrazil žloutek. Zjistíte také, že domácí smetanová zmrzlina není žádná věda a že k dokonalému výsledku stačí i jednoduchý domácí zmrzlinovač.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 265 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 600 ml plnotučného mléka
  • 6 g soli
  • 180 g žloutků
  • 30 g krupicového cukru
  • 30 g krupicového cukru

POSTUP

200 g cukru necháme v hrnci rozpustit s následně zkaramelizovat. Poté opatrně přilijeme smetanu, promícháme, přidáme mléko, sůl a provaříme, dokud se karamel nerozpustí.

Žloutky vyšleháme s 30 g cukru do pěny, přimícháme část teplé karamelové omáčky, žloutkovou směs přilijeme ke zbytku karamelové omáčky a za stálého míchání zahřejeme „na růži“. To znamená, že ohříváme do takové konzistence, aby po rozfouknutí směsi na vypouklé straně vařečky vznikl květu podobný tvar. Vycedíme a necháme vychladnout.

Vychladlou směs naplníme do namraženého zmrzlinovače a necháme zpracovávat asi 40 minut do požadované konzistence.

Hotovou zmrzlinu přendáme do krabičky a necháme ještě 20 minut zatuhnout v mrazáku.

Servírujeme podle chuti, třeba v oplatkovém kornoutku posypanou griliášem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.