Doba přípravy
25 min.
Obtížnost
Pokročilý
Domácí karamelová omáčka nesmí v lednici chybět. Hodí se jako topping do zmrzlinových pohárů, na palačinky s ovocem, na přelití zákusků i jako jedlý dárek pro vaše blízké. Příprava je přitom tak snadná! Stačí si jen připravit cukr, máslo a smetanu a za pár minut máte hotovo. Recept na domácí omáčku z karamelu vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dáte si s námi?
Energie
11 634 kJ / 2 776 kcal
Bílkoviny
9,00 g
Tuky
155,90 g
Vláknina
0,00 g
Sůl
0,60 g
Sacharidy
332,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.V rozehřátém hrnci postupně rozpouštíme cukr, aby v něm nebyly žádné hrudky. Jakmile se cukr zbarví do hněda a začne karamelově vonět, přidáme máslo a zamícháme. Následně postupně vmícháváme i ohřátou smetanu a necháme provařit, dokud se všechen cukr úplně nerozpustí.
02.Hotovou karamelovou omáčku přecedíme a plníme do vymytých lahví.
03.Omáčka z karamelu je jako stvořená pro dezerty. Skvěle se bude vyjímat na grilovaném ovoci se zmrzlinou nebo palačinkách s ovocem a šlehačkou. Využít ji můžete i do ranních snídaňových kaší, jogurtů s ovocem nebo na přelití zákusků ke kávě, jako jsou třeba banánky s kozím sýrem.
04.Poslouží i jako milý vlastnoručně vyrobený jedlý dárek pro vaše blízké.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT