Roman Paulus
Doba přípravy20 min.

Rychlá sýrová omáčka na těstoviny

 Těžko byste hledali někoho, kdo by nemiloval sýrovou omáčku. A přesně proto natočil šéfkuchař Roman Paulus recept na výbornou sýrovou omáčku na těstoviny, kterou budete mít hotovou za několik minut! Budete potřebovat připravit základ z cibule, česneku a bílého vína, ale pak stačí už jen přidat vaše oblíbené sýry – například parmazán a sýr s modrou plísní. Omáčku můžete zjemnit smetanou, ale protože ji po přidání bylinek ještě promixujete, vystačíte si i bez ní. Hodí se na všechny druhy těstovin, ale také třeba k pečenému masu – nejlépe ke kuřecímu nebo vepřové panence.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 25 g panenský olivový olej
  • 4 × stroužek česnek
  • 50 g cibule
  • 50 ml bílé suché víno
  • 250 ml drůbeží/zeleninový vývar
  • 100 g sýr s modrou plísní Rival
  • 100 g parmazán
  • pepř
  • sůl
  • 20 g čerstvé bylinky (petržel, bazalka, pažitka)
  • 100 ml smetana ke šlehání (33 % tuku)

POSTUP

Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme dosklovata v hrnci s rozpáleným olivovým olejem. Poté podlijeme bílým vínem, necháme provařit a trochu zredukovat. Následně přilijeme vývar. Zvolíme světlý drůbeží a nebo zeleninový vývar pro vegetariánskou omáčku.

Tip: Jak připravit drůbeží a zeleninový vývar se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.

Do základu přisypeme oba nastrouhané sýry a necháme krátce provařit. Opepříme a velmi opatrně osolíme (máme na paměti, že sýr je slaný sám o sobě) a dochutíme nasekanými bylinkami.

Zjemníme smetanou a rozmixujeme dohladka. Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme.

 

Tip: Pro odlehčenou variantu vynechte smetanu. Rozpuštěný sýr postačí k zajištění krémové konzistence.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 345 kcal, 15 g bílkovin, 6 g sacharidů, 28 g tuků.

Těstoviny se sýrovou omáčkou:

Těstoviny uvaříme dle návodu a slijeme. V pánvi rozehřejeme připravenou omáčku, do ní přisypeme těstoviny al dente a krátce dovaříme v omáčce. Niky nedáváme na talíř nejprve těstoviny a následně omáčku.

Prohřáté těstoviny s omáčkou nandáme do talíře, posypeme vlašskými ořechy a ozdobíme nasekanou pažitkou.

Tip: K omáčce se skvěle hodí těstoviny fusilli, díky jejich vlastnosti zadržet v záhybech velké množství omáčky.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU