Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme dosklovata v hrnci s rozpáleným olivovým olejem. Poté podlijeme bílým vínem, necháme provařit a trochu zredukovat. Následně přilijeme vývar. Zvolíme světlý drůbeží a nebo zeleninový vývar pro vegetariánskou omáčku.
Tip: Jak připravit drůbeží a zeleninový vývar se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.
Do základu přisypeme oba nastrouhané sýry a necháme krátce provařit. Opepříme a velmi opatrně osolíme (máme na paměti, že sýr je slaný sám o sobě) a dochutíme nasekanými bylinkami.
Zjemníme smetanou a rozmixujeme dohladka. Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme.
Tip: Pro odlehčenou variantu vynechte smetanu. Rozpuštěný sýr postačí k zajištění krémové konzistence.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 345 kcal, 15 g bílkovin, 6 g sacharidů, 28 g tuků.
Těstoviny se sýrovou omáčkou:
Těstoviny uvaříme dle návodu a slijeme. V pánvi rozehřejeme připravenou omáčku, do ní přisypeme těstoviny al dente a krátce dovaříme v omáčce. Niky nedáváme na talíř nejprve těstoviny a následně omáčku.
Prohřáté těstoviny s omáčkou nandáme do talíře, posypeme vlašskými ořechy a ozdobíme nasekanou pažitkou.
Tip: K omáčce se skvěle hodí těstoviny fusilli, díky jejich vlastnosti zadržet v záhybech velké množství omáčky.