Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Hráškový krém s lososem na páře

Existuje spousta receptů na hráškovou krémovou polévku, ale tento patří jednoznačné mezi ty nejlepší. Šéfkuchař Roman Paulus se pustil do smetanové hráškové polévky, kterou doplnil o filety lososa vařené v páře. Hráškový krém připravíte jednoduše z několika základních surovin a máty, která mu dodá svěží nádech. Na lososa vám pak bude stačit jenom základní koření. Pokud si budete chtít usnadnit práci, můžete stejně jako Roman Paulus použít multifunkční robot Monsieur Cuisine, ale vše zvládnete i „klasicky“ na sporáku.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 70 g máslo
  • 50 g pórek
  • 30 g šalotka
  • 300 g mražený hrášek
  • 500 ml kuřecí vývar
  • 100 ml smetana (33 % tuku)
  • 1 × snítka čerstvá máta
  • sůl
  • pepř
  • 400 g filet lososa
  • 1 × lžíce olivový olej
  • 4 × plátek anglická slanina

POSTUP

Postup pro manuální vaření v Monsieur Cuisine:

Do nádoby vložíme máslo, najemno nakrájenou šalotku, pórek a zapneme program manuálního vaření. Nastavíme 130 °C, 5 minut, míchání na stupeň č. 3 zpětného chodu, přiklopíme víkem a necháme restovat.

Po orestování přidáme hrášek a podlijeme kuřecím vývarem, zjemníme smetanou a ochutíme lístky máty (několik necháme stranou na ozdobu), solí a pepřem. 

Tip: Jak připravit domácí kuřecí vývar se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde.

Místo klasického víka přiklopíme nástavcem na vaření v páře.

Lososa nakrájíme na větší kostky, zastříkneme olejem, osolíme, opepříme a vložíme na parní rošt.

Přístroj nastavíme na 130 °C, míchání na stupeň č. 3 zpětného chodu a vaříme asi 8 minut podle velikosti masa.

Poté sundáme parní nástavec a aniž bychom jej otvírali jej položíme stranou, aby filety došly.

Robot přiklopíme klasickým víkem, přepneme na mixování na stupeň č. 10 a polévku mixujeme 2 minuty dohladka. Mezitím si připravíme slaninové chipsy.

Podáváme s vařeným lososem, slaninovými chipsy a lístky čerstvé máty.

Jak udělat slaninové chipsy?

Plátky slaniny v rozpálené pánvi vypečeme dokřupava a následně osušíme na papírovém ubrousku. Větší plátky můžeme následně rozlámat na menší kousky.

Postup bez Monsieur Cuisine: 

V hrnci na másle orestujeme najemno nakrájenou šalotku a pórek. Následně přidáme hrášek, podlijeme vývarem, zjemníme smetanou a ochutíme lístky máty (několik necháme stranou na ozdobu), solí a pepřem. Vaříme přibližně 10 minut.

Tip: Jak připravit domácí kuřecí vývar se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde.

Lososa nakrájíme na větší kostky, zastříkneme olejem, osolíme, opepříme a vložíme do parního hrnce, kde vaříme asi 8 minut podle velikosti masa. Mezitím připravíme slaninové chipsy (plátky slaniny vypečené dokřupava).

Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka a podáváme s vařeným lososem, slaninovými chipsy a lístky čerstvé máty.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 614 kcal, 32 g bílkovin, 19 g sacharidů, 44 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.