Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy (také známé jako koláč paní hraběnky) jsou výjimečně nadýchaný dezert, který krásně vypadá, ale poměrně snadno se připravuje. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod, podle kterého to zvládnete krok po kroku. Kromě přípravy těsta (do kterého se trochu netradičně dává polohrubá mouka) se ho naučíte i jednoduše vyválet mezi listy pečicího papíru a pak snadno přemístit do pekáče. Pak už nezbývá nic jiného než koláč naplnit. Kromě jablek, vlašských ořechů a skořice můžete přidat i borůvky, ostružiny či jiné lesní plody, ale rozhodně nesmíte zapomenou na bílkový sníh! Na závěr nastrouhejte zbytek těsta navrch a šup s koláčem do trouby.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 250 g máslo + na vymazání
  • 400 g polohrubá mouka + na vysypání
  • 4 × vejce „M“
  • 1 × špetka sůl
  • 6 g kypřicí prášek
  • 2 × vanilkový cukr
  • 900 g jablka
  • 1 × lžíce citronová kůra
  • 100 g moučkový cukr
  • 1 × lžíce skořice
  • 70 g vlašské ořechy

POSTUP

Ořechy si nameleme v mixéru nahrubo. Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

V kuchyňské robotu připravíme těsto z mouky, změklého másla, kypřicího prášku, žloutků, citronové kůry, špetky soli a poloviny vanilkového cukru.

Následně těsto vyndáme na vál, krátce propracujeme rukama a rozdělíme na třetiny. Třetinu vytvarujeme do válečku, zabalíme do potravinové fólie a vložíme do mrazáku. Ze zbylých dvou třetin vytvoříme kvádr, zabalíme do potravinové fólie a vložíme alespoň and 2 hodiny do lednice.

Z odleželého těsta na pomoučněném vále vyválíme plát dle velikosti formy (nezapomeneme vzít v potaz i okraje).

Tip: K vyvalování vám pomůžou dva pláty pečicího papíru, které zajistí, aby se těsto nelepilo na váleček a také se díky nim bude lépe přendávat do formy.

Vyválené těsto přendáme do formy a dle potřeby upravíme, aby byly okraje pravidelné.

Bílky s moučkovým cukrem vyšleháme dotuha. 

Jablka očistíme a nastrouháme nahrubo. Pokud jsou velmi šťavnatá, tekutinu z nich vymačkáme a hmotu naneseme do formy na těsto. Posypeme skořicí, sekanými vlašskými ořechy, zbylým vanilkovým cukrem a zakryjeme vrstvou sladkého bílkového sněhu.

Třetinu těsta vyndáme z mrazničky, necháme 3–5 minut povolit, nastrouháme nahrubo a posypeme navrstvený koláč.

Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 40 minut na program horkovzduch dozlatova.

Před porcováním necháme řezy vychladnout.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 525 kcal, 9 g bílkovin, 57 g sacharidů, 28 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU