Grilovaná vepřová žebírka
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Grilovaná vepřová žebra jsou jednou z nejoblíbenějších barbeque pochoutek. Šéfkuchař Roman Paulus ví, jak na ně, a rád to prozradí! Aby byla žebírka co nejlepší, je dobré je alespoň dva dny dopředu naložit do roztoku se solí a kořením. Pak už stačí jen trochu trpělivosti u grilu. Pokud je máte rádi zauzenější, snadno si pomůžete dřevěnými odštěpky namočenými ve vodě. A nakonec se naučíte připravit i jednoduchou přílohu v podobě grilovaných vařených brambor s ochucenou zakysanou smetanou.

Tagy

Grilování

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Grilovaná vepřová žebírka

  • 2,5 kg vepřových krátkých žeber
  • Barbecue omáčka Grill&Fun
  • salát Coleslaw
  • brambory
  • keramický mlýnek s mořskou solí
  • 400 g zakysané smetany
  • 2 × lžíce sekané pažitky
  • 4 × stroužky česneku

Solný roztok

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • 10 × kuliček nového koření
  • 25 × kuliček celého černého pepře
  • 5 × bobkových listů

Orientační nutriční hodnoty

Energie

32 422 kJ / 7 749 kcal

Bílkoviny

433,00 g

Tuky

658,00 g

Vláknina

1,50 g

Sůl

45,10 g

Sacharidy

21,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Z vody, soli, nového koření, celého pepře a bobkových listů připravíme solný lák. Nachystáme takové množství, aby se do něj celá žebra dala ponořit nebo zavakuovat. Maso v něm necháme 2–3 dny uzrát.

02.Rozleželá žebra osušíme a grilujeme v chladnější části grilu. Při vložení masa by měl gril ideálně mít kolem 250 °C aby se maso zatáhlo a následně necháme teplotu spadnout na 180 °C a grilujeme doměkka. Mezitím si ve slupce uvaříme celé brambory.

Gril během grilování zavírejte, aby nezačalo uhlí hořet.

03.Skoro hotová žebra potřeme barbecue omáčkou z vrchní strany a přidáme předem namočené odštěpky z tvrdého dřeva, aby se maso proudilo. Do grilu vložíme i rozpůlené připravené brambory a necháme 20 minut zagratinovat.

Jak si připravit domácí barbecue omáčku se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

04.Opečené brambory osolíme, pokapeme zakysanou smetanou smíchanou s nasekanou čerstvou pažitkou a prolisovaným česnekem. Přidáme celá zkaramelizovaná žebra a salát Coleslaw.

Jak si připravit domácí Coleslaw se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo