Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Dukátové buchtičky s krémem

Ať už jste si je zamilovali od své maminky, babičky nebo ze školní jídelny, určitě si dukátové buchtičky s krémém (nebo buchtičky se šodó) čas od času rádi dopřejete i dnes. Abyste si je mohli připravit tak, že si na nich náramně pochutnáte, natočil šéfkuchař Roman Paulus přehledný video recept, ve kterém vám ukáže celou přípravu od míchání kynutého těsta až po samotné servírování. Naučíte se i uvařit vanilkovou omáčku – krémovou omáčku se smetanou a žloutky. A také zjistíte, čím výsledné buchtičky s krémem ozdobit na závěr, aby si na nich s radostí smlsnul úplně každý.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Dukátové buchtičky:

  • 600 g polohrubá mouka Belbake + na pomoučnění
  • 80 g krystalový cukr Belbake
  • 35 g čerstvé droždí
  • 1 × špetka sůl Kania
  • 140 g máslo Pilos
  • 1 × vejce „M“
  • 2 × žloutek
  • 250 ml plnotučné mléko Pilos

Vanilkový krém:

  • 500 ml smetana ke šlehání (33 % tuku) Pilos
  • 1 × lžíce pudinkový prášek s vanilkovou příchutí Belbake
  • 4 × žloutek
  • 1 × vanilinový cukr Belbake
  • 50 g krystalový cukr Belbake
  • 40 ml tuzemák Náš Kraj

Na ozdobu:

  • moučkový cukr Belbake
  • čerstvé drobné ovoce (borůvky/maliny/jahody)
  • čerstvá máta

POSTUP

Dukátové buchtičky:

Máslo rozpustíme a mléko ohřejeme, aby bylo vlažné.

Mouku, cukr, nadrobené droždí, špetku soli, 90 g másla, vejce, žloutky a nahřáté mléko nandáme do mísy a v robotu zpracujeme hladké těsto. To následně necháme nakynout asi hodinu do zdvojnásobení.

Tip: Aby bylo těsto ještě jemnější, nechte jej kynout přes noc v lednici.

Nakynuté těsto krátce propracujeme a tvarujeme buchtičky. Odebereme kus těsta, vypracujeme váleček, který následně krájíme na nízké špalíčky (každý špalíček o váze asi 20 g). Buchtičky vkládáme do zapékací mísy vymazané zbylým rozpuštěným máslem. Každou řadu buchtiček dobře promažeme, aby se k sobě tolik nelepily. Necháme znovu nakynout na teplém místě do zdvojnásobení.

Tip: Mezi jednotlivými bochánky nechávejte rozestupy. Nezapomeňte, že těsto při pečení zvětší objem.

Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 13–15 minut a následně necháme alespoň trochu vychladnout.

Vanilkový krém:

400 ml smetany a oba cukry přivedeme do varu. Pudinkový prášek smícháme s 50 ml smetany a zbytek smetany promícháme se žloutky. Do vroucí tekutiny přilijeme tuzemák, vypneme plamen a přidáme rozmíchaný pudinkový prášek a žloutky. Dobře mícháme do zahuštění.

Servírování:

Pečené buchtičky natrháme do hlubokého talíře a přelijeme bohatou porcí teplé vanilkové omáčky. Posypeme trochou moučkového cukru a dozdobíme čerstvým ovocem a lístky máty.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1016 kcal, 18 g bílkovin, 106 g sacharidů, 56 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU