Dukátové buchtičky:
Máslo rozpustíme a mléko ohřejeme, aby bylo vlažné.
Mouku, cukr, nadrobené droždí, špetku soli, 90 g másla, vejce, žloutky a nahřáté mléko nandáme do mísy a v robotu zpracujeme hladké těsto. To následně necháme nakynout asi hodinu do zdvojnásobení.
Tip: Aby bylo těsto ještě jemnější, nechte jej kynout přes noc v lednici.
Nakynuté těsto krátce propracujeme a tvarujeme buchtičky. Odebereme kus těsta, vypracujeme váleček, který následně krájíme na nízké špalíčky (každý špalíček o váze asi 20 g). Buchtičky vkládáme do zapékací mísy vymazané zbylým rozpuštěným máslem. Každou řadu buchtiček dobře promažeme, aby se k sobě tolik nelepily. Necháme znovu nakynout na teplém místě do zdvojnásobení.
Tip: Mezi jednotlivými bochánky nechávejte rozestupy. Nezapomeňte, že těsto při pečení zvětší objem.
Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 13–15 minut a následně necháme alespoň trochu vychladnout.
Vanilkový krém:
400 ml smetany a oba cukry přivedeme do varu. Pudinkový prášek smícháme s 50 ml smetany a zbytek smetany promícháme se žloutky. Do vroucí tekutiny přilijeme tuzemák, vypneme plamen a přidáme rozmíchaný pudinkový prášek a žloutky. Dobře mícháme do zahuštění.
Servírování:
Pečené buchtičky natrháme do hlubokého talíře a přelijeme bohatou porcí teplé vanilkové omáčky. Posypeme trochou moučkového cukru a dozdobíme čerstvým ovocem a lístky máty.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1016 kcal, 18 g bílkovin, 106 g sacharidů, 56 g tuků.