Dukátové buchtičky s krémem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

Ať už jste si je zamilovali od své maminky, babičky nebo ze školní jídelny, určitě si dukátové buchtičky s krémém (nebo buchtičky se šodó) čas od času rádi dopřejete i dnes. Abyste si je mohli připravit tak, že si na nich náramně pochutnáte, natočil šéfkuchař Roman Paulus přehledný video recept, ve kterém vám ukáže celou přípravu od míchání kynutého těsta až po samotné servírování. Naučíte se i uvařit vanilkovou omáčku – krémovou omáčku se smetanou a žloutky. A také zjistíte, čím výsledné buchtičky s krémem ozdobit na závěr, aby si na nich s radostí smlsnul úplně každý.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Dukátové buchtičky:

  • 600 g polohrubá mouka Belbake + na pomoučnění
  • 80 g krystalový cukr Belbake
  • 35 g čerstvé droždí
  • 1 × špetka sůl Kania
  • 140 g máslo Pilos
  • 1 × vejce „M“
  • 2 × žloutek
  • 250 ml plnotučné mléko Pilos

Vanilkový krém:

  • 500 ml smetana ke šlehání (33 % tuku) Pilos
  • 1 × lžíce pudinkový prášek s vanilkovou příchutí Belbake
  • 4 × žloutek
  • 1 × vanilinový cukr Belbake
  • 50 g krystalový cukr Belbake
  • 40 ml tuzemák Náš Kraj

Na ozdobu:

  • moučkový cukr Belbake
  • čerstvé drobné ovoce (borůvky/maliny/jahody)
  • čerstvá máta

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 239 kJ / 1 013 kcal

Bílkoviny

18,00 g

Tuky

55,00 g

Vláknina

3,20 g

Sůl

0,30 g

Sacharidy

107,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Dukátové buchtičky:

01.Máslo rozpustíme a mléko ohřejeme, aby bylo vlažné.

02.Mouku, cukr, nadrobené droždí, špetku soli, 90 g másla, vejce, žloutky a nahřáté mléko nandáme do mísy a v robotu zpracujeme hladké těsto. To následně necháme nakynout asi hodinu do zdvojnásobení.

Aby bylo těsto ještě jemnější, nechte jej kynout přes noc v lednici.

03.Nakynuté těsto krátce propracujeme a tvarujeme buchtičky. Odebereme kus těsta, vypracujeme váleček, který následně krájíme na nízké špalíčky (každý špalíček o váze asi 20 g). Buchtičky vkládáme do zapékací mísy vymazané zbylým rozpuštěným máslem. Každou řadu buchtiček dobře promažeme, aby se k sobě tolik nelepily. Necháme znovu nakynout na teplém místě do zdvojnásobení.

Mezi jednotlivými bochánky nechávejte rozestupy. Nezapomeňte, že těsto při pečení zvětší objem.

04.Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 13–15 minut a následně necháme alespoň trochu vychladnout.

Vanilkový krém:

05.400 ml smetany a oba cukry přivedeme do varu. Pudinkový prášek smícháme s 50 ml smetany a zbytek smetany promícháme se žloutky. Do vroucí tekutiny přilijeme tuzemák, vypneme plamen a přidáme rozmíchaný pudinkový prášek a žloutky. Dobře mícháme do zahuštění.

Servírování:

06.Pečené buchtičky natrháme do hlubokého talíře a přelijeme bohatou porcí teplé vanilkové omáčky. Posypeme trochou moučkového cukru a dozdobíme čerstvým ovocem a lístky máty.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo