Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Cordon bleu z telecí kýty

 Ačkoliv se cordon bleu často připravuje například z kuřecího masa, originál je jen jeden. A protože toto skvělé jídlo pochází ze Švýcarska, připravuje ho i šéfkuchař Roman Paulus tak, jak se má – tedy z telecího masa plněného šunkou a ementálem. Společně se podíváte na to, jak maso správně naklepat, naplnit i jak uzavřít masovou kapsu jednoduše pomocí paličky na maso, tedy bez použití párátek. Hotové cordon bleu smažte na přepuštěném másle a podávejte s bramborovou kaší.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Cordon Bleu:

  • 2 × plátek Venkovská šunka Pikok
  • 100 g plátek sýr ementál Milbona
  • 4 × plátek telecí kýty Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • na obalování hladká mouka Belbake
  • 2 × vejce „M“
  • na obalování strouhanka Belbake
  • na smažení přepuštěné máslo
  • 1 × citron

Brambory:

  • 350 g brambory
  • 1 × lžíce máslo Pilos
  • 50 ml čerstvé mléko Pilos (3 % tuku)
  • 50 ml čerstvá smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • čerstvá pažitka

Domácí tatarka:

  • 180 g majonéza premium Kania
  • 25 g kořeněné okurčičky Cornichons Freshona
  • 25 g cibule
  • 1 × lžíce plnotučná hořčice Kania
  • 30 ml lák od okurek
  • palička na maso
  • potravinářská fólie
  • pánev
  • hrnec
  • lis na brambory
  • sítko

POSTUP

Cordon bleu:

Plátek šunky překrojíme na poloviny. Na každou položíme plátek sýra a zabalíme do ruličky. Maso naklepeme přes fólii, osolíme a opepříme. Na prostředek plátku položíme připravenou roličku ze šunky a sýra, maso přehneme na poloviny a kraje pomocí paličky uzavřeme. 

Tip: Maso můžete v případě potřeby spíchnout párátkem.

Takto připravené řízky obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Smažíme v rozehřáté pánvi s přepuštěným máslem dozlatova. Podáváme s citronem.

Bramborová kaše:

Brambory omyjeme, oloupeme a v osolené vodě uvaříme doměkka. 

Tip: Na přípravu bramborové kaše se nejvíce hodí moučné brambory.

Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Ještě teplé prolisujeme skrz lis na brambory. Aby byla kaše jemnější, propasírujeme ještě skrz jemné sítko. Bramborové pyré přihřejeme v hrnci a vmícháme studené máslo. Jakmile se máslo úplně rozpustí, přilijeme ohřáté mléko se smetanou a osolíme. Na talíři posypeme nasekanou pažitkou.

Tip: Jak se na jemnou bramborovou kaši se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.

Domácí tatarka:

Majonézu promícháme s nadrobno nakrájenou kyselou okurkou, cibulí a hořčicí. Trochu naředíme lákem z okurek a důkladně promícháme, osolíme a opepříme.

Tip: Pokrm můžeme doplnit okurkovým salátem. Jak na přípravu, se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1012 kcal, 54 g bílkovin, 38 g sacharidů, 70 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.