Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Citronová kolečka

Základní druhy cukroví už nejspíš máte v malíku, a tak je na čase vrhnout se na ty skutečně fajnšmekrovské kousky. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na citronová kolečka, na která budete kromě vcelku jednoduchého těsta potřebovat ještě další speciality v podobě marcipánových vloček, polevy z bílé čokolády nebo citronového krému. Když dáte všechny tyto suroviny dohromady, vznikne vám skutečně kouzelné cukroví, kterým oslníte nejednu návštěvu.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 300 g hladká mouka + na podsypání
  • 40 g moučkový cukr + na podsypání
  • 200 g máslo
  • 1 × vanilkový lusk
  • marcipán
  • citronový krém
  • 200 g bílá čokoláda na vaření (26 % kakaového másla)
  • 12 g stoprocentní ztužený tuk
  • stříbrný prach ve spreji Belbake

POSTUP

Prosátou mouku, cukr, změklé máslo a zrníčka z vanilkového lusku za pomocí robotu vypracujeme v kompaktní těsto.

Tip: Samotný lusk bez semínek si schováme na vaječný likér nebo ho vložíme do dózy s cukrem, necháme alespoň měsíc odležet a získáme tak pravý domácí vanilkový cukr. Lusky můžeme v průběhu času i přidávat.

Těsto ještě krátce zpracujeme rukama do tvaru cihličky, zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odpočinout.

Druhý den těsto vyndáme z lednice, necháme 15–20 minut změknout a pomoučněné mezi dvěma listy pečicího papíru rozválíme plát silný asi 3–4 mm. Vykrájíme kolečka, která přendáme na plech vyložený pečicím papírem. 

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C s programem horkovzuch a pečeme asi 8–10 minut dorůžova. Hotové necháme vychladnout.

Tip: Upečená kolečka můžete skladovat na suchém chladném místě v uzavřené dóze a ozdobit až později.

Marcipán si vyválíme na asi 2 mm tenký plát (během vyvalování podsypáváme moučkovým cukrem nebo kukuřičným škrobem) a pomocí vykrajovátka tvoříme vločky či jiné tvary dle libosti. Hotové tvary pokládáme na talířek jemně pocukrovaný moučkovým cukrem.

Půlku upečených a vychladlých koleček potřeme citronovým krémem, který jsme si připravili podle triku Kulinářské akademie Lidlu a každé přiklopíme ještě jedním kolečkem. Vrchní kolečko potřeme polevou z bílé čokolády.

Tip: Polevu z bílé čokolády připravíte rozpuštěním 200 g bílé čokolády na vaření FinCarré a 12 g stoprocentního ztuženého tuku.

Na ještě nezatuhlou polevu umístíme vykrájené vločky z marcipánu a pro výsledný efekt cukroví zastříkneme stříbrným prachem ve spreji. Při práci se sprejem mějte na paměti, že méně je někdy více a stačí jen několik stisknutí.

Hotové cukroví skladujeme v uzavřené dóze v lednici, kde vydrží až několik týdnů.

Tip: Jak připravit citronový krém se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU