Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Brioška

Domácí kynuté pečivo nemá konkurenci a přitom se jeho přípravy vůbec nemusíte bát! Šéfkuchař Roman Paulus umí skvělé francouzské toasty, které nejlépe chutnají z domácí briošky. Recept na briošku je překvapivě snadný. Stačí vědět, jak dlouho nechat kynout těsto, a mít dost trpělivosti. V jednoduchém receptu zjistíte i to, jak připravit kvásek z droždí. Takový „domácí toastový chléb“, tedy vlastně brioška, pak není jen základ francouzské snídaně, ale hodí se i na zapečené toasty nebo výborně chutná i jen tak s máslem.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 500 g hladké mouky + trocha na vysypání formy
  • 4 vejce velikosti „M“
  • 175 g másla + trocha na potření
  • špetka soli
  • forma na biskupský chlebíček (30×12×9 cm)
  • kuchyňský robot
  • mašlovačka

POSTUP

Připravíme kvásek z droždí, menší části cukru a větší části vlažného mléka. Zaprášíme asi 50 g mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě.

Ze zbylé mouky, cukru, vajec, zbytku vlažného mléka, vzešlého kvásku, kostiček studeného másla a špetky soli vypracujeme hladké těsto – ideálně pomocí robotu. Hotové přendáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme ještě o polovinu nakynout na teplém místě.

Nakynuté těsto rozdělíme na 8 stejně velkých bochánků, ze kterých vytvoříme kuličky. Přendáme do máslem vymazané a moukou vysypané formy, kde necháme bochánky naposledy vykynout.

Před pečením briošku potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut. Před vyklopením z formy a krájením ji nechte alespoň 15 minut vychladnout.

 

Tip: Brioška se skvěle hodí na snídaňový francouzský toust. Jak na něj se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU