Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Jedna z prvních specialit, které na každé zabijačce ochutnáte, je poctivý zabijačkový guláš. Abyste ho dovedli připravit správně a aby chutnal co možná nejlépe, připravil Roman Paulus přehledný video návod. V něm se dozvíte zejména to, jaké suroviny budete potřebovat a jak je správně očistit i naporcovat. Využijete všechny netradiční delikatesy, mezi které patří i vepřová slezina, ledviny, srdce a mozek. Ale žádný strach, je to opravdová pochoutka!

Recept na zabijačkový kotlíkový guláš

Potřebujeme:  kotlík nad ohniště

Suroviny:

  • vyškvařené vepřové sádlo
  • 3 cibule
  • 1 vepřové srdce
  • 1 vepřová slezina
  • 2 vepřové ledviny
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce celého kmínu
  • 1 vepřový bok bez kosti
  • sůl
  • pepř
  • 1 l zabijačkového vývaru z ovaru + na podlévání
  • 0,5 kg vepřových jater
  • 1 vepřový mozek

Postup:

V kotlíku rozehřejeme vyškvařené sádlo a dozlatova v něm orestujeme nadrobno nakrájené cibule.

Tip: Jak vyškvařit domácí sádlo a škvarky se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Srdce, ledviny, bůček, játra a slezinu nakrájíme na kostky. Ze srdce nezapomene vyříznout žíly, ze sleziny tuk a z ledvin celé žlázy, které nepoužíváme. Mozek rozmělníme (například vidličkou nebo nasekáme).

K opečené cibuli přidáme nadrobno nakrájený česnek, kmín a krátce orestujeme. Následně přidáme nakrájený vepřový bok, srdce, slezinu a ledviny. Osolíme, opepříme a restujeme dozlatova. Průběžně mícháme. Poté zalijeme vývarem z ovaru, který dle potřeby můžeme dolévat a vaříme maso do měkka.

Tip: Jak na ovar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Ke konci přidáme i nakrájená játra a vaříme ještě asi 10 minut. Nakonec zahustíme sekaným mozečkem, krátce prohřejeme a podáváme.

Servírujeme ideálně s čerstvým kváskovým chlebem a proužky cibule na konci zabijačkového dne.

Tip: Recept na domácí kváskový chléb se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.