Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Pro koho je grilování koníček, ten jím určitě rád stráví celý den, pokud bude výsledek stát za to. Jeden takový recept, na který se vyplatí počkat, připravil šéfkuchař Roman Paulus. Ugrilujete si s ním bůček v dvoukomorovém grilu po dobu 7–8 hodin, po vzoru amerického barbecue. Naučíte se i namíchat suchou marinádu z koření, sušeného česneku a cibule a třtinového cukru, díky kterému získá bůček křupavou zkaramelizovanou kůrčičku. Na výsledku si pak můžete pochutnat jen tak, nebo následovat Romana Pauluse a poskládat si burgery z bůčku, hořčicové omáčky, špenátu a kysaného zelí.

Recept na vepřový grilovaný bůček v hamburgerové housce

Potřebujeme:  grill, uhlí, pečicí papír, alobal, špejle

Suroviny:

  • 1 kg vepřového bůčku s kůží
  • špaldové bulky na hamburgery
  • grilovací hořčice Grill&Fun
  • hrst čerstvého špenátu
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 lžička celého kmínu

Kořenicí směs (RUB):

  • 1 kg třtinového cukru
  • 65  g římského kmínu
  • 120 g kajenského pepře
  • 60 g mleté papriky
  • 200 g soli
  • 20 g černého mletého pepře
  • 60 g sušeného česneku
  • 60 g sušená cibule

Postup:

Cukr, mletý pepř, římský kmín, kajenský pepř, mletou papriku (sladká/pálivá/uzená podle chuti), sůl, sušený česnek a cibuli důkladně promícháme a ve směsi obalíme celý kus masa. Necháme marinovat v lednici ideálně 1 týden.

Tip: Pokud maso připravujeme na poslední chvíli, můžete ho grilovat ihned. Připravíte se ale o chuť koření, které se během týdne do masa krásně vpije.

Následně vložíme do grilu a necháme udit při 180 °C asi 3 hodiny dle velikosti masa.

Poté maso zabalíme do pečicího papíru a alobalu a necháme další asi 3–4 hodiny pomalu při 130 °C dopéct.

Tip: Gril během grilování zavírejte, aby nezačalo uhlí hořet.

Z hotového bůčku nakrájíme plátky. Rozpečeme housku na hamburgery, kterou potřeme grilovací hořčicí, ochutíme kysaným zelím s trochou kmínu, několika listy špenátu a plátky masa. Housku přiklopíme vrchní půlkou a spíchneme špejlí.

Tip: Jak připravit špaldové bulky na hamburgery se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Komentáře (2)

  • Host

    Host
    přidáno před 121 dny
    Dobrý den, lze prosím dosáhnout podobného výsledku i v troubě při stejných teplotách? Děkuji Monika

    odpověď

  • KuchniaLidla

    KuchniaLidla
    přidáno před 119 dny
    Dobrý den, Moniko, ano. Dosáhnete velmi podobného výsledku, ale připravíte se o tu úžasnou kouřovou chuť z grilu ;-)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.