
- Knedlíky v české kuchyni
- Tvarohové knedlíky s jahodami
- Bramborové knedlíky
- Houskové knedlíky
- Špekové knedlíky
- Hrnečkové knedlíky
- Chlupaté knedlíky
- Karlovarské knedlíky
- Knedlíky z polenty
- Karlovarský knedlík s jáhlami
- Bramborovo-tvarohové knedlíky s medvědím česnekem
- Kopřivové knedlíky se schwarzwaldskou šunkou
O úspěchu sladkých knedlíků rozhoduje hlavně těsto. Musí být lehké, tvarohové a s trochou dětské krupice. Trochu hůře se formuje, takže buďte trpěliví. Knedlíky můžete naplnit různým ovocem, např. jahodami, meruňkami nebo švestkami. Na konec je nezapomeňte posypat moučkovým cukrem a polít rozpuštěným máslem. Tuto klasickou úpravu můžete ovšem nahradit čokoládovou nebo ovocnou omáčkou. Ovocné knedlíky se hodí jako sladký hlavní chod nebo jako dezert ke kávě či odpolednímu čaji.
Recept na přípravu tvarohových knedlíků s jahodami
Suroviny:
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 1 vejce „M“
- 70 g másla
- sůl
- vanilinový cukr dle chuti
- cukr krystal dle chuti
- 2 citrony (kůra)
- 70 g hladké mouky
- 70 g dětské krupice
- tuzemák
- čerstvé jahody
- strouhanka
- skořice mletá
- zakysaná smetana (18 % tuku)
- čerstvá máta
Postup:
Tvaroh smíchejte s vejcem a rozpuštěným máslem, osolte, přidejte vanilinový a krystalový cukr dle chuti, citronovou kůru, mouku a krupici. Dobře zamíchejte a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.
Vodu, ve které se budou knedlíky vařit, ochuťte vanilinovým cukrem, nakrájenou citronovou kůrou a tuzemákem.
Těsto rozdělte na menší části, do kterých zabalte jahody. Vařte podle velikosti 4 – 6 minut, jahody by neměly být rozvařené, pouze prohřáté. Po uvaření obalte v orestované strouhance s trochou cukru a skořicí. Podávejte se lžící zakysané smetany ozdobené čerstvými jahodami a mátou.
Komentáře (8)
Jitka
přidáno před 257 dny
Jsou naprosto bozi..to jemne testo, lepsi jsem nejedla!
odpověď
Host
přidáno před 1304 dny
Kolik se tam čeho dává?
odpověď
Host
přidáno před 1306 dny
A ještě jednou k Vaší odpovědi na Lenčin komentář. V uvedeném receptu chybí ta dětská krupice, o které pan Paulus ve videu hovoří.
odpověď
Tomáš Valenta
přidáno před 1306 dny
Dobrý den, připojuji se k Lence, resp. reaguji na Vaši odpověď. Na konci videa není recept, jak uvádíte, ale pouze neúplné shrnutí bez gramáže. Což je u těsta dost podstatná informace. Přimlouval bych se, abyste množství potravin uváděli vždy. Děkuji. Tomáš Valenta
odpověď
Host
přidáno před 1315 dny
Take se pripojuji na gramaze, vicemene vseho.
odpověď
Lenka
přidáno před 1323 dny
Dobrý den, mohla bych Vás poprosit a nějakou gramáž tvarohu a mouky? Děkuji.
odpověď
kuchynelidlu.cz
přidáno před 1322 dny
Dobrý den, Lenko. Přinášíme Vám recept na tvarohové knedlíky s jahodami. 250 g tvarohu měkkého tučného Pilos 70 g krupice Castello 70 g hladké mouky Castello 1 vejce „M“ 70 g másla Pilos cukr Castello sůl s jódem Castello citronová kůra čerstvé jahody vanilinový cukr Castello tuzemák Alliance skořice mletá Mikado strouhanka Castello zakysaná smetana Pilos (18 % tuku) Postup: Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, poté smícháme veškeré suroviny dohromady. Vzniklé těsto necháme odležet v ledničce asi 2 hodiny. Čerstvé jahody plníme do těsta, aby těsto bylo tenké, vaříme ve vodě ochucené vanilinovým cukrem, citronovou kůrou a tuzemákem. Podle velikosti vaříme 4-5 minut, jahody by neměly být rozvařené. Po vyndání obalíme ve strouhance orestované se skořicí. Podáváme ozdobené ovocem a lžící zakysané smetany. Recept najdete také na konci videa. Děkujeme Vám za zájem a přejeme příjemné vaření :)
Anet
přidáno před 1347 dny
Už se nemůžu dočkat, až si nasbírám voňavé a sladké jahody přímo ze záhonku a začnou jahodové hody, ve kterých nemůžou chybět jahodové knedlíky. Kdyby jste hledali samosběrny jahod ve vašem okolí, může pomoct stránka: https://jahodalera.cz/
odpověď
zobrazit vše