Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Úvod do přípravy sushi. První díl seriálu o sushi, ve kterém Roman Paulus představí zásadní ingredience jako mořské řasy, křen wasabi i wasabi prášek, nakládaný zázvor nebo sushi rýži. Nezapomněl ani na nezbytné pomůcky k přípravě sushi jako je bambusová rohožka nebo japonský nůž. V dalších video receptech Kulinářské akademie Lidlu se pak dozvíte, jak si doma udělat sushi rýži či jak naporcovat rybu. Sledujte web a youtube Kuchyně Lidlu a staňte se expertem na domácí sushi!

Co potřebujeme na výrobu sushi?

  • Rýže
    • Je podobná té na italské rizoto, ale přesto se liší. Pokud chcete vytvářet vlastní rolované chuťovky, kupte přímo rýži na sushi.
  • Řasy
    • Jaké řasy na sushi použít? Ze začátku si bohatě vystačíte s řasou Kombu, která ochutí rýži a s řasou Nori, do které budete motat Maki rolky.
  • Bambusová rohožka
    • Bude velmi nápomocná při smotávání rolek. Zvládnete s ní vyrobit kolečka i čtverce a výrobu sushi si bez ní neumíme představit.
    • Při použití je dobré ji omotat potravinovou fólií, aby se udržela čistá.
  • Wasabi
    • Pokud si chcete opravdu dopřát, použijte nastrouhaný čerstvý wasabi kořen, na který budete potřebovat ještě speciální hoblík na wasabi z krokodýlí kůže.
    • Pro cenově dostupnou variantu zvolte spíše wasabi prášek, který si doma podle potřeby naředíte vodou. Ten se vyrábí z klasického křenu a evropským chuťovým buňkám spíše lahodí.
  • Nakládaný zázvor
    • Tento „zákusek“ neutralizuje chuť mezi jednotlivými kousky sushi tak, abyste si mohli vychutnat každou rolku zvlášť. Bývá naložený na sladko-kyselo a má růžovou barvu.
  • Rýžový ocet
    • Autentický rýžový ocet budete potřebovat ke správnému dochucení rýže.
  • Sójová omáčka
    • Sójová omáčka se obvykle podává k hotovému sushi zvlášť v mističce. Každé sousto podle libosti do omáčky namočíte.
  • Nůž
    • Využijete dlouhý tenký nůž na rybu. Zejména takový, který odpovídá nejvyšším japonským standardům a je broušený pouze z jedné strany.
  • Rýžovar
    • Jistě, rýži můžete vařit v obyčejném hrnci. Ovšem nikdy se vám nepovede tak dobře, jako připravovaná v kvalitním rýžovaru.

A jaké jsou 4 základní druhy sushi?

  • Maki sushi
    • Maki představují tu nejzákladnější podobu sushi. Jedná se o klasické smotané rolky s náplní uprostřed, rýží a obalené Nori řasou.
  • California roll
    • Californské rolky jsou velmi podobné Maki, ale jsou „obráceně“. Náplň zůstává uprostřed, ale pak následuje řasa s rýží na povrchu. Obvykle se také obalují v sezamu nebo kaviáru.
  • Sushi Nigiri
    • Nigiri jsou velmi estetické. Jedná se prakticky jen o váleček rýže, na kterém je položený kousek ryby či jiné pochoutky. Ač se to nezdá, jsou náročnější na přípravu.
  • Sashimi
    • Sashimi jsou plátky syrových ryb, které se servírují s ozdobami ze zeleniny a bez rýže. Někdy je k nim podávaná rýže v misce zvlášť.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.