
podívejte se na video
Úvod do přípravy sushi. První díl seriálu o sushi, ve kterém Roman Paulus představí zásadní ingredience jako mořské řasy, křen wasabi i wasabi prášek, nakládaný zázvor nebo sushi rýži. Nezapomněl ani na nezbytné pomůcky k přípravě sushi jako je bambusová rohožka nebo japonský nůž. V dalších video receptech Kulinářské akademie Lidlu se pak dozvíte, jak si doma udělat sushi rýži či jak naporcovat rybu. Sledujte web a youtube Kuchyně Lidlu a staňte se expertem na domácí sushi!
Co potřebujeme na výrobu sushi?
- Rýže
- Je podobná té na italské rizoto, ale přesto se liší. Pokud chcete vytvářet vlastní rolované chuťovky, kupte přímo rýži na sushi.
- Řasy
- Jaké řasy na sushi použít? Ze začátku si bohatě vystačíte s řasou Kombu, která ochutí rýži a s řasou Nori, do které budete motat Maki rolky.
- Bambusová rohožka
- Bude velmi nápomocná při smotávání rolek. Zvládnete s ní vyrobit kolečka i čtverce a výrobu sushi si bez ní neumíme představit.
- Při použití je dobré ji omotat potravinovou fólií, aby se udržela čistá.
- Wasabi
- Pokud si chcete opravdu dopřát, použijte nastrouhaný čerstvý wasabi kořen, na který budete potřebovat ještě speciální hoblík na wasabi z krokodýlí kůže.
- Pro cenově dostupnou variantu zvolte spíše wasabi prášek, který si doma podle potřeby naředíte vodou. Ten se vyrábí z klasického křenu a evropským chuťovým buňkám spíše lahodí.
- Nakládaný zázvor
- Tento „zákusek“ neutralizuje chuť mezi jednotlivými kousky sushi tak, abyste si mohli vychutnat každou rolku zvlášť. Bývá naložený na sladko-kyselo a má růžovou barvu.
- Rýžový ocet
- Autentický rýžový ocet budete potřebovat ke správnému dochucení rýže.
- Sójová omáčka
- Sójová omáčka se obvykle podává k hotovému sushi zvlášť v mističce. Každé sousto podle libosti do omáčky namočíte.
- Nůž
- Využijete dlouhý tenký nůž na rybu. Zejména takový, který odpovídá nejvyšším japonským standardům a je broušený pouze z jedné strany.
- Rýžovar
- Jistě, rýži můžete vařit v obyčejném hrnci. Ovšem nikdy se vám nepovede tak dobře, jako připravovaná v kvalitním rýžovaru.
A jaké jsou 4 základní druhy sushi?
- Maki sushi
- Maki představují tu nejzákladnější podobu sushi. Jedná se o klasické smotané rolky s náplní uprostřed, rýží a obalené Nori řasou.
- California roll
- Californské rolky jsou velmi podobné Maki, ale jsou „obráceně“. Náplň zůstává uprostřed, ale pak následuje řasa s rýží na povrchu. Obvykle se také obalují v sezamu nebo kaviáru.
- Sushi Nigiri
- Nigiri jsou velmi estetické. Jedná se prakticky jen o váleček rýže, na kterém je položený kousek ryby či jiné pochoutky. Ač se to nezdá, jsou náročnější na přípravu.
- Sashimi
- Sashimi jsou plátky syrových ryb, které se servírují s ozdobami ze zeleniny a bez rýže. Někdy je k nim podávaná rýže v misce zvlášť.
Komentáře (0)
zobrazit vše