Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Přepuštěné máslo

Na přepuštěném másle můžete smažit cokoli - maso, ryby, vejce, koblihy i palačinky. Během přepouštění se navíc zbavíte veškerých alergenů. A to nejdůležitější - přepuštěné máslo má mnohem vyšší kouřový bod než obyčejné máslo. Podívejte se, jak si ho můžete snadno připravit doma.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • máslo

POSTUP

Jak připravit domácí přepuštěné máslo?

Máslo nakrájíme na velké kostky, vložíme do hrnce a rozpustíme. Poté na mírném plameni necháme pomalu probulbávat a občasně promícháme a sebereme pěnu.

Tip: Pěnu tvoří vysrážená bílkovina a můžete použít místo másla při pečení.

Po zhruba 30 minutách je již máslo čiré a snadno dohlédneme na dno hrnce. Takové je již přepuštěné a hotové.

Tip: Aby bylo přepuštěné máslo dokonale čisté, hotové přeceďte přes plátno.

Přelijeme do sklenice, uzavřeme a uchováváme v lednici, kde vydrží až několik měsíců.

K čemu je přepuštěné máslo dobré?
Přepustěné máslo (moderněji nazývaní Ghí) má vyšší kouřový bod a díky tomu se vyložene hodí ke smažení tradičních řízků v trojobalu. Navíc si zachovává svou máslovou chuť a tak prospěje i smaženému sýru, květáku, nebo na něm můžete připravit i oblíbenou rybu v pánvi.
Nepostradatelné je i při přípravě tradičné holandské omáčky, bez které se neobejdeme při přípravě vejce Benedikt.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU