Podzimní dýňová zmrzlina
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

20 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Že je v říjnu příliš velká zima na zmrzlinu? Tak to jste ještě neochutnali domácí dýňovou zmrzlinu s kardamomem podle receptu Romana Pauluse.

Tagy

Zmrzlina

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Podzimní dýňová zmrzlina

  • 700 ml čerstvá smetana ke šlehání (33 % tuku)
  • 300 g krupicový cukr
  • 20 × tobolka kardamom
  • 200 g žloutky
  • 300 g dýňového pyré
  • na ozdobu čerstvá máta

zkaramelizovaná dýňová semínka

  • 1 × hrst dýňová semínka (nepražená, nesolená)
  • 4 × lžíce krupicový cukr

Orientační nutriční hodnoty

Energie

19 139 kJ / 4 604 kcal

Bílkoviny

60,30 g

Tuky

298,30 g

Vláknina

12,30 g

Sůl

0,80 g

Sacharidy

407,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Smetanu, 150 g cukru a kardamom svaříme, vypneme plamen a necháme louhovat 1 hodinu.

02.Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru do pěny. Smetanu opět ohřejeme a smícháme s dýňovým pyré (dýni uvaříme ve vodě doměkka a poté propasírujeme). Zhruba polovinu základu přilejeme ke žloutkům, metličkou důkladně promícháme a žloutky vlijeme do zbylé smetany s dýní. Za stálého míchání zahřejeme „na růži“. To znamená, že ohříváme do takové konzistence, aby po rozfouknutí směsi na vypouklé straně vařečky vznikl květu podobný tvar. Vycedíme a necháme vychladnout.

03.Vychladlou směs naplníme do namraženého zmrzlinovače a necháme zpracovávat asi 40 minut do požadované konzistence.

04.Hotovou zmrzlinu přendáme do krabičky a necháme ještě 20 minut zatuhnout v mrazáku. Před podáváním posypeme zkaramelizovanými dýňovými semínky a ozdobíme lístkem máty.

Jak připravit zkaramelizovaná dýňová semínka?
Rozpálíme pánev, vysypeme do ní semínka, opražíme, zasypeme cukrem a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Taková semínka se hodí jako posyp sladkých dezertů (třeba zmrzliny ?), posyp koláčů před pečením nebo jen tak na zobání k oblíbenému filmu.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo