Litý meruňkový koláč s drobenkou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Litý koláč je ideální dezert – je jednoduchý a chutná tak dobře! Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na překvapivě snadný litý koláč s drobenkou, který on sám považuje za vrchol letní sezóny. Není to náhodou, do tohoto skvělého domácího koláče totiž můžete zpracovat libovolné ovoce, které vám uzraje na zahrádce nebo které pořídíte v obchodě – meruňky, jablka, hrušky nebo třeba švestky. Koláč můžete upéct buď jen tak, nebo přidat ještě drobenku se skořicí. Na talíři bude nejlépe vypadat (a hlavně chutnat) s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tagy

Koláče

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Litý meruňkový koláč s drobenkou

  • 150 g hladká mouka
  • 50 g máslo + na vymazání
  • 2 × vejce „M“
  • 50 ml plnotučné mléko
  • 1 × prášek do pečiva
  • 80 g krupicový cukr
  • 1 × vanilkový cukr
  • 1 × špetka sůl
  • polohrubá mouka na vysypání formy
  • 200 g čerstvé meruňky
  • 1 × lžička mletá skořice
  • drobenka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

6 508 kJ / 1 555 kcal

Bílkoviny

33,00 g

Tuky

55,60 g

Vláknina

9,40 g

Sůl

3,10 g

Sacharidy

231,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V míse smícháme mouku, rozpuštěné máslo, vejce, mléko, prášek do pečiva a cukry. Promícháme metličkou a přidáme špetku soli. Máslem dobře vymažeme formu, vysypeme polohrubou moukou a nalijeme do ní těsto na koláč, na které naskládáme čtvrtiny vypeckovaných meruněk. Zasypeme drobenkou, do které jsme přidali lžičku skořice a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 30–35 minut.

02.Tip: Jak připravit drobenku se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu.

03.Vychladlý koláč nakrájíme a servírujeme ideálně s vanilkovou zmrzlinou, griliášem, čerstvými meduňkami, posypaný moučkovým cukrem a ozdobený lístkem meduňky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo