Roman Paulus
Doba přípravy45 min.

Korpus ze špenátu na mechový dort

Už jste někdy měli dezert připravený ze špenátu? Věřte, nebo ne, je to velká pochoutka. Šéfkuchař Roman Paulus ve svém videu ukáže, jak upéct špenátový korpus neboli mechový piškot. Zjistíte, jak správně připravit pyré, kterým se piškot obarví, i jak správně nachystat a následně i upéct samotné těsto. Zatímco chuť špenátu nebudete ve svých dezertech vůbec cítit, jejich barvou dozajista ohromíte.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
2

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na korpus ze špenátu na mechový dort

  • 230 g slunečnicového oleje
  • 330 g čerstvého špenátu
  • 130 g žloutků
  • 270 g krystalového cukru
  • špetka soli
  • 30 g prášku do pečiva
  • 530 g polohrubé mouky
  • 230 g bílků

POSTUP

Do mixéru nalijeme olej a nandáme špenátové listy a promixujeme na jemné pyré.

Tip: Špenát můžete použít i mražený. Piškot bude zelený, ale nebude mít tak hezkou výraznou barvu jako z čerstvého špenátu.

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, zašleháme špenátové pyré, špetku soli, prášek do pečiva,  mouku a dobře promícháme. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který opatrně ručně vmícháme do zeleného těsta.

Připravíme si dva plechy vyložené pečicím papírem a na každý rovnoměrně rozetřeme polovinu těsta. Pečeme v troubě rozpálené na 160 °C 10–12 minut. Zkontrolovat můžeme dřevěnou špejlí. Když píchneme do hotového těsta, vytáhneme ji čistou. Pokud jsou na ní zbytky lepivého těsta, potřebuje péct déle. Před použitím necháme korpus zcela vychladnout.

Jak připravit mechový řez?

Oba pláty překrojíme napůl. Jednu polovinu rozdrobíme na „mechovou drobenku“ a dáme stranou. Připravíme si oblíbený bílkovo-máslový krém (doporučujeme skořicový) z triku Kulinářské akademie Lidlu zde, čerstvé lesní ovoce nebo zrníčka granátového jablka a mátu na ozdobu.

První polovinu plátu potřeme krémem, přiklopíme druhou polovinou, opět potřeme krémem, přiklopíme třetí polovinou, znovu potřeme zbylým krémem a zasypeme nadrobeným korpusem. Díky tomu bude vypadat jako mechová loučka.

Tip: Čerstvé ovoce můžete vložit i do krému mezi jednotlivé vrstvy.

Ozdobíme čerstvým ovocem a lístky máty. Řez nakrájíme na pravidelné (nebo i nepravidelné) tvary, případně z něj vykrajujeme kolečka – malé dortíčky, které servírujeme.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU