Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Naučte se péct koláče, není to žádná věda! Šéfkuchař Roman Paulus připravil přehledný recept na speciální kynuté koláčky s dvojí náplní – takzvané dvojctihodné koláče. Zjistíte, jak připravit kvásek z droždí, cukru, mléka a mouky i jak z něj potom udělat pevné a pružné kynuté těsto. Samotná příprava koláčů je pak už jen otázka chvilky tréninku. Roman Paulus připravil variantu s tvarohovou náplní a povidly, ale můžete nachystat různé kombinace podle vlastních chutí – zapojit třeba můžete ořechovou a makovou náplň nebo ovoce. Jednoduše podle toho, co máte nejraději.

Recept na koláčky s dvojí náplní

 

Potřebujeme:  sítko, kuchyňský robot, kuchyňský vál, kuchyňský váleček, vykrajovátko, pečicí papír, mašlovačka

Suroviny na 30-40 koláčů:

Kynuté těsto:

  • 42 g (1 kostka) čerstvého droždí
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 500 g polohrubé mouky + na pomoučnění
  • 2 vejce „M“
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • tvarohová náplň
  • 200 g švestková povidla
  • 30 ml tuzemáku
  • 50 g piškotů
  • drobenka

Postup:

Nejprve z nadrobeného droždí, cukru, vlažného mléka a lžíce mouky necháme na teplém místě vzejít kvásek.

Těsto připravíme ze zbytku prosáté mouky, jednoho vejce, oleje, špetky soli, změklého másla a připraveného kvásku. Zpracujeme ručně nebo pomocí robota v hladkou hmotu. Těsto necháme alespoň 30 minut na teplém místě nakynout.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň a drobenku podle triků Kulinářské akademie Lidlu a povidlovou náplň svařením povidel, namletých piškotů a tuzemáku.

Těsto na vále ještě krátce propracujeme a vyválíme přibližně 1 cm tlustý plát, ze kterého kroužkem (nebo skleničkou) vykrajujeme kolečka. Na kolečko naneseme tvarohovou náplň a uzavřeme. Naplněné kuličky naskládáme a plech (zachováme dostatečné rozestupy – koláče nakynou) vyložený pečicím papírem, do každého palcem uděláme důlek, který naplníme povidlovou náplní. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a necháme ještě 10 minut nakynout. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 25 minut dozlatova.

 

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.