Hovězí vývar
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

6 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Jak dlouho vařit vývar? Jak připravit opravdu silný hovězí vývar? Co všechno do poctivého vývaru patří? Návodů na vývar je plno a šéfkuchař Roman Paulus vám teď v nich udělá pořádek. Podívejte se na recept na dlouho tažený hovězí vývar, který má krásně zlatavou barvu. Nakrájejte zeleninu a maso, opečte je a pak je jen nechte s kořením dlouho probublávat. Odměnou vám bude opravdu silný vývar a krásně měkké hovězí maso. Jakmile zvládnete tento základní recept, otevřou se vám dveře ke spoustě dalších specialit.

Tagy

Škola vaření

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na hovězí vývar

  • 700 g hovězího zadního masa
  • 1 × balení polévkové směsi s morkovou kostí Řezníkova čerstvá porce
  • sůl
  • pepř
  • rostlinný olej
  • 2 × středně velké cibule
  • 80 g celeru
  • 1 × petržel
  • 1 × mrkev
  • 50 g pórku
  • 3 l vody
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 × bobkové listy
  • 10 kuličky černého pepře
  • čerstvá listová petržel

Orientační nutriční hodnoty

Energie

7 345 kJ / 1 755 kcal

Bílkoviny

165,90 g

Tuky

92,40 g

Vláknina

13,20 g

Sůl

19,80 g

Sacharidy

59,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Maso osolíme, opepříme a spolu s kostmi opečeme na barvu v pánvi s rozpáleným rostlinným olejem ze všech stran.

02.Na té samé pánvi opečeme do zlatova cibuli, mrkev, celer, petržel a pórek nakrájené na velké kusy. Cibuli neloupeme. Překrojíme horizontálně napůl a na nakrojené straně opečeme do zlatova až lehce do spálena.

03.Opečené maso, kosti, zeleninu, koření (nové koření, bobkový list a kuličky pepře) a listovou petržel vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, následně stáhneme a pomalu táhneme lehce okolo bodu varu asi 6 hodin.

04.Nakonec scedíme před kovové sítko a získáme tak silný vývar i šťavnaté maso, které si můžeme dát jen tak s chlebem, nakrájet ho do vývaru nebo použít při přípravě libovolné omáčky.

Co s vývarem dál?

05.Připravte si domácí nudle nebo krupicové noky, nasekejte pažitku, osolte a máte výbornou polévku k obědu.

06.Vývar použijte i jako základ omáček. Ať už děláte svíčkovou, roštěnou na víně nebo jednoduché boloňské špagety, kvalitní domácí vývar jim dodá tu správnou chuť.

07.Momentálně máte navařeno? Vývar si rozdělte do menších porcí a zamrazte. Budete ho tak mít ihned po ruce i pro budoucí vaření.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo