Dashi vývar
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Asijská

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Víte, co je to dashi vývar? Jedná se o japonskou specialitu, kterou připravil šéfkuchař Roman Paulus. Při jeho přípravě využijete spoustu exotických specialit, jako jsou třeba řasa kombu, houby shi-take a vločky sušeného tuňáka bonito (neboli katsobushi). V návodu uvidíte i jak vývar správně přecedit a dostanete tip, co udělat s použitými surovinami. Tento japonský vývar je základem pro řadu dalších specialit, tak jeho přípravu začněte trénovat!

Tagy

Škola vaření

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 × čtverec asi 10×10 cm řasa kombu
  • 4 × sušené shi-take houby
  • 750 ml voda
  • 1 × hrst rybí vločky bonito (katsobushi)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

388 kJ / 93 kcal

Bílkoviny

9,80 g

Tuky

0,80 g

Vláknina

4,50 g

Sůl

1,30 g

Sacharidy

14,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Řasu kombu a shi-take houby naložíme do studené vody a necháme louhovat 24 hodin.

02.Druhý den přivedeme do varu (nebo těsně pod bod varu) a poté přidáme rybí vločky bonito.

03.Vypneme plamen a necháme 10 minut louhovat v horké vodě. Následně vycedíme přes plátno.

04.Samotný dashi vývar není určen k přímé konzumaci, ale využijete jej zejména jako základ na Miso, ale i do dalších polévek nebo omelety tamago.

05.Namočené houby nevyhazujte, poslouží při výrobě miso polévky.

06.Použité rybí vločky vysušte, podrťte, smíchejte se solí a použijte jako netradiční koření třeba na rybu.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo