Kuchyně
Asijská
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Začátečník
Víte, co je to dashi vývar? Jedná se o japonskou specialitu, kterou připravil šéfkuchař Roman Paulus. Při jeho přípravě využijete spoustu exotických specialit, jako jsou třeba řasa kombu, houby shi-take a vločky sušeného tuňáka bonito (neboli katsobushi). V návodu uvidíte i jak vývar správně přecedit a dostanete tip, co udělat s použitými surovinami. Tento japonský vývar je základem pro řadu dalších specialit, tak jeho přípravu začněte trénovat!
Energie
388 kJ / 93 kcal
Bílkoviny
9,80 g
Tuky
0,80 g
Vláknina
4,50 g
Sůl
1,30 g
Sacharidy
14,90 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Řasu kombu a shi-take houby naložíme do studené vody a necháme louhovat 24 hodin.
02.Druhý den přivedeme do varu (nebo těsně pod bod varu) a poté přidáme rybí vločky bonito.
03.Vypneme plamen a necháme 10 minut louhovat v horké vodě. Následně vycedíme přes plátno.
04.Samotný dashi vývar není určen k přímé konzumaci, ale využijete jej zejména jako základ na Miso, ale i do dalších polévek nebo omelety tamago.
05.Namočené houby nevyhazujte, poslouží při výrobě miso polévky.
06.Použité rybí vločky vysušte, podrťte, smíchejte se solí a použijte jako netradiční koření třeba na rybu.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT