Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Víte, co je to dashi vývar? Jedná se o japonskou specialitu, kterou připravil šéfkuchař Roman Paulus. Při jeho přípravě využijete spoustu exotických specialit, jako jsou třeba řasa kombu, houby shi-take a vločky sušeného tuňáka bonito (neboli katsobushi). V návodu uvidíte i jak vývar správně přecedit a dostanete tip, co udělat s použitými surovinami. Tento japonský vývar je základem pro řadu dalších specialit, tak jeho přípravu začněte trénovat!

Recept na dashi vývar

Potřebujeme:  kovové sítko, plátýnko

Suroviny:

Dashi vývar:

  • čtverec asi 10×10 cm řasy kombu
  • 4 sušené shi-take houby
  • 750 ml vody
  • 1 hrst rybích vloček bonito (katsobushi)

Postup:

Řasu kombu a shi-take houby naložíme do studené vody a necháme louhovat 24 hodin.

Druhý den přivedeme do varu (nebo těsně pod bod varu) a poté přidáme rybí vločky bonito.

Vypneme plamen a necháme 10 minut louhovat v horké vodě. Následně vycedíme přes plátno.

 

Samotný dashi vývar není určen k přímé konzumaci, ale využijete jej zejména jako základ na Miso, ale i do dalších polévek nebo omelety tamago.

Namočené houby nevyhazujte, poslouží při výrobě miso polévky.

Použité rybí vločky vysušte, podrťte, smíchejte se solí a použijte jako netradiční koření třeba na rybu.

 

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.