Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Chřestový krém je polévka, kterou jednoduše musíte ochutnat. A nejlépe si ji předtím sami uvařit. Díky video receptu šéfkuchaře Romana Pauluse to pro vás bude hračka. Polévka z bílého chřestu skvěle doplní třeba sváteční oběd, ale klidně může být i sama o sobě lehnou letní večeří. Roman Paulus vám ukáže, jak krém správně zahustit (v tomto případě jíškou) i jak ho propasírovat, což přijde v případě chřestové polévky vhod. Když ji budete podávat s hlavičkami zeleného chřestu (nebo třeba s petrželí) a křupavými krutonky, zůstanou na stole po pár minutách jen prázdné talíře.

Recept na chřestovou polévku

 

Potřebujeme:  mixér, kovové sítko

Suroviny:

  • 75 g másla
  • 50 g bílé části pórku
  • ½ cibule
  • 200 g bílého chřestu
  • 50 ml bílého vína
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • sůl
  • 0,2 l kuřecího vývaru (lze vynechat)
  • 1 l chřestového vývaru
  • 50 g hladké mouky
  • 200 ml smetany (12 % tuku)
  • 1 citron (šťáva)
  • krutonky
  • špičky zeleného chřestu na ozdobu

 

Postup:

Na lžíci másla orestujeme pórek nakrájený na kolečka a cibuli na kostičky, později přidáme bílý chřest nakrájený na kousky a restujeme do změknutí. Podlijeme bílým vínem, ochutíme trochou cukru a soli, podlijeme chřestovým a případně i kuřecím vývarem. Vaříme 25–30 minut.

 

Tip: Pro vegetariánskou verzi vynechte kuřecí vývar a použijte pouze chřestový. Jak si připravit domácí kuřecí vývar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

 

Z dvou lžic másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Studenou jíšku vmícháme do vroucí polévky, přidáme smetanu a necháme vařit 15–20 minut. Během vaření mícháme.

Do provařené polévky přidáme pár kapek citronové šťávy a vše dobře rozmixujeme. Přecedíme přes jemné kovové sítko a v případě potřeby dochutíme.

 

Podáváme v misce se špičkami zeleného chřestu a krutonky z na másle opečené housky.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.