Kuře na paprice*
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Kuře na paprice je jedna z nejoblíbenějších českých pochoutek. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak ji připravuje on. Naučíte se, jak správně kuře (nebo klidně slepici) uvařit, jak ho obrat i jak připravit základ na omáčku. Ti, co mají rádi trochu ostřejší chutě, pak vymění sladkou papriku za pikantní. Zjistíte i to, jak omáčku snadno zahustit a následně rozmixovat (zkuste ji i propasírovat, pokud nemáte tyčový mixér). Jako přílohu můžete nakonec podávat špenátové špecle, těstoviny nebo houskový knedlík. A nezapomeňte na drobný, ale důležitý detail – trochu zakysané smetany!

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 × kuře Řezníkova čerstvá porce
  • 2 l voda
  • 1 × kořenová petržel
  • 1 × mrkev
  • 1 × celer
  • 2 × cibule
  • 10 × kulička nové koření Kania
  • 25 × kulička černý pepř Kania
  • 2 × lžíce máslo Pilos  
  • 2 × lžíce sladká mletá paprika Kania
  • 2 × lžíce hladká mouka Belbake
  • 150 ml čerstvá smetana (33 % tuku)
  • 2 × bobkový list Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 300 g hrubá mouka Bellbake
  • 100 g špenátový protlak Freshona
  • 3 × vejce „M“
  • 4 × lžíce zakysaná smetana Pilos (18 % tuku)
  • na ozdobu čerstvá listová petržel

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 389 kJ / 1 049 kcal

Bílkoviny

96,00 g

Tuky

36,20 g

Vláknina

8,00 g

Sůl

2,90 g

Sacharidy

81,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Kuře rozčtvrtíme a spolu s 2 litry vody, kořenovou zeleninou (petrželí, mrkví, celerem), 1 rozpůlenou oloupanou cibulí a divokým kořením (bobkovým listem, novým kořením, černým pepřem) uvaříme do měkka. Poté scedíme vývar, maso obereme, naporcujeme a dáme stranou. Vývar použijeme na přípravu omáčky.

Podrobné video jak kuřecí vývar připravit najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

02.V rozpáleném hrnci s 1 lžící másla orestujeme 1 cibuli nakrájenou najemno dosklovata. Zaprášíme mletou paprikou, krátce orestujeme a podlijeme 500 ml připraveného vývaru. Vaříme 10-15 minut a pak zahustíme moukou smíchanou se smetanou, ochutíme bobkovými listy, solí a dobře asi 20 minut provaříme.

03.Následně vyndáme bobkové listy a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

04.Do připravené omáčky vložíme zpět uvařené obrané kuřecí maso.

05.Hrubou mouku, špetku soli, rozmražený špenátový protlak a vejce smícháme v těsto, které necháme alespoň 5 minut odležet. Následně skrz sítko na špecle propasírujeme hmotu do vroucí osolené vody, vaříme 2 – 3 minuty.

Podrobné video jak špenátové špecle připravit najdete v receptu Kuchyně Lidlu zde.

06.Na 1 lžíci másla špecle orestujeme a podáváme s kuřetem na paprice, dochucené lžící zakysané smetany a ozdobené lístky petržele.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo