Kulajda
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Máte rádi kyselo? Tak to vám jistě zachutná i tradiční česká kulajda podle Romana Pauluse. Sladkokyselá krémová polévka z čerstvých hub a kopru, zjemněná smetanou a doplněná o orestované brambory, se rychle dostane na seznam vašich oblíbených rodinných receptů. Jednoduchý a rychlý návod na kulajdu najdete v Kulinářské akademii Lidlu a rovnou se můžete těšit i na tipy, jak kopr v kulajdě udržet zelený, jaké houby se do ní nejlépe hodí a jak na to, aby se kulajda nesrazila. Vyzkoušejte náš nejlepší recept na kulajdu ještě dnes!

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 5 × bobkový list
  • 8 × kulička celý černý pepř
  • 4 × kulička nové koření
  • 1 × lžíce kmín
  • 1 × hrst sušené houby
  • 3 × lžíce máslo
  • 2 × lžíce hladká mouka
  • 300 ml kuřecí vývar
  • krupicový cukr dle chuti
  • sůl
  • dle chuti ocet
  • 200 ml zakysaná smetana
  • 100 g lišky
  • pepř
  • 100 g vařené brambory
  • 1 × hrst čerstvý kopr
  • 4 × pošírované vejce

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 259 kJ / 301 kcal

Bílkoviny

10,00 g

Tuky

22,10 g

Vláknina

3,20 g

Sůl

1,30 g

Sacharidy

16,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Z bobkových listů, celého pepře, nového koření, kmínu a sušených hub připravíme 300 ml vývaru.

02.Ze dvou lžic másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Podlijeme vroucím kuřecím vývarem, rozmícháme, přidáme houbový vývar, ochutíme cukrem, solí a octem a necháme povařit 15-20 minut.

03.Do základu přidáme zakysanou smetanu, ještě jednou krátce provaříme. Hotovou kulajdu dochutíme podle potřeby.

04.V rozpálené pánvi na másle orestujeme čerstvé lišky, osolíme, opepříme, přidáme vařené a nakrájené brambory a zasypeme nasekaným koprem.

: Namísto lišek můžete použít i čerstvé houby nasbírané v lese.

05.Do talíře nandáme orestované houby s bramborami a koprem, na ně položíme pošírované vejce, ozdobíme čerstvým koprem a zalijeme kulajdou.

: Jak připravit pošírované vejce se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo