Krémový pórek
hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Pórek je oblíbený pro svoje všestranné využití – připravíte z něj polévku, pomazánku nebo si na něm pochutnáte jen tak na chlebu s máslem. Podívejte se na video s Romanem Paulusem.


Tagy

Suroviny

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 × lžíce máslo Pilos
  • 1 × cibule
  • 50 ml suché bílé víno
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 150 ml smetana ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
  • 1 × pórek

Orientační nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Pórek je oblíbená zelenina, která je ceněna pro svou jemnou chuť a všestranné využití v kuchyni. Listy jsou dlouhé a válcovité – dole tvoří pevný bílý stonek a směrem vzhůru přecházejí v tmavě zelené listy. Dorůstá délky kolem 30-40 cm.

02.Má jemnou, sladkou chuť, což z něj dělá skvělou přísadu do polévek, omáček a salátů. Je méně ostrá než chuť cibule nebo česneku.

03.Původ: Pórek pochází z oblasti Středomoří a Blízkého východu. Byl znám již ve starověkém Egyptě a Římě, kde byl oblíbenou zeleninou.

04.Symbolika: Ve Walesu je pórek národním symbolem a je součástí mnoha tradičních pokrmů.

Jak pórek pěstovat?

05.Pěstování: Pórek vyžaduje dobře odvodněnou půdu bohatou na živiny a slunné stanoviště. Je odolný vůči chladu, což umožňuje jeho pěstování i v chladnějších oblastech.

06.Růstová sezóna: Lze ho pěstovat jako zimní i letní plodinu. Vysévá se na jaře a sklízí se od konce léta do zimy.

07.Péče: Vyžaduje pravidelnou zálivku a občasné hnojení. Důležité je také přihrnování zeminy kolem stonků, aby byly bílé a jemné.

Použití v kuchyni

08.Pórek je velmi všestranná zelenina a hodí se do mnoha nejrůznějších pokrmů, které stojí za ochutnání. Vyzkoušejte krémovou polévku, která kombinuje jemnou chuť pórku s bramborami a smetanou. Tradičně se pórek používá do quiche – slaného koláče, který kombinuje chuť pórku s různými druhy sýrů, jako je třeba sýr Gruyère. Pórek můžete přidat také do těstovin, např. se slaninou nebo s krevetami a konfitovaným česnekem. Nakonec z něj můžete připravit také skvělou přílohu – krémový pórek na smetaně, který se hodí k masu nebo bramborám. 

Krémový pórek

09.Očištěnou bílou část pórku podélně rozkrojíme a nakrájíme na malé kousky, které blanšírujeme v osolené vroucí vodě (krátce povaříme, asi 20 vteřin), scedíme a propláchneme studenou vodou. Pórek přendáme na utěrku a necháme vysušit. 

10.Ve vyšším hrnci rozpustíme máslo a orestujeme dosklovata najemno nakrájenou cibuli. Podlijeme bílým vínem, osolíme a opepříme. Jakmile se víno zredukuje, přilijeme smetanu a necháme zhoustnout. Přidáme zblanšírovaný pórek, promícháme a odstavíme z ohně. Podáváme s pošírovaným lososem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo