Pošírovaný losos s krémovým pórkem

play Přehrát video recept
Pošírovaný losos s krémovým pórkem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

40 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Sáhněte po receptu Romana Pauluse na vařeného lososa s krémovou pórkovou omáčkou. Recept najdete v Kuchyni Lidlu!

Tagy

Lehké jídlo

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × filety lososa
  • 1 × pórek (bílá část)
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • kousek másla Pilos
  • 1 × velká cibule
  • 50 ml suchého bílého vína Pinot Grigio
  • 150 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 30 %)
  • 1 × rajče
  • 300 ml rybího vývaru
  • 10 kuliček černého pepře Mikado
  • 5 × bobkových listů Mikado
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 200 g brambor
  • rostlinný olej Promienna
  • pár lístků čerstvé bazalky na ozdobení

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 395 kJ / 572 kcal

Bílkoviny

33,40 g

Tuky

37,60 g

Vláknina

2,80 g

Sůl

1,50 g

Sacharidy

19,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Krémový pórek

01.Očištěnou bílou část pórku podélně rozkrojíme a nakrájíme na malé kousky, které blanšírujemev osolené vroucí vodě (krátce povaříme, asi 20 vteřin), scedíme a propláchneme studenou vodou. Pórek přendáme na utěrku a necháme vysušit. Ve vyšším hrnci rozpustíme máslo a orestujeme asi 20 g najemno nakrájené cibule dosklovata. Podlijeme bílým vínem a osolíme. Když se víno vyvaří, přilijeme smetanu a necháme zhoustnout. Přidáme připravený pórek, promícháme a odstavíme z ohně. Nakonec přimícháme oloupané, jádřince zbavené a na kousky nakrájené rajče.

Pošírovaný losos

02.Do pánve nalijeme rybí vývar, ochutíme kuličkami černého pepře, bobkovými listy a přidáme na nudličky nakrájenou zbylou cibuli. Přivedeme těsně pod bod varu (na 85-90 °C).

03.Filety z lososa zbavíme kůže, osolíme a opepříme z obou stran. Kůži i lososa vložíme do várky, přikryjeme pokličkou a pošírujeme (6 až 8 minut).

04.Tip: Podívejte se na triky na kuchynelidlu.cz, kde Vám Roman Paulus ukáže, jak zbavit lososa kůže a pošírovat. Pošírovat znamená vařit těsně pod bodem varu. Tip na přípravu rybího vývaru najdete v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Bramborové kostičky

05.Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na malé kostičky, uvaříme do poloměkka a poté usmažíme v hrnci ve větším množství rozpáleného oleje. Osušíme pomocí papírových utěrek a ještě teplé osolíme.

Servírování

06.Na talíř servírujeme nejprve krémový pórek, na něj položíme pošírovaného lososa a bramborové kostičky. Nakonec můžeme dozdobit lístkem čerstvé bazalky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo