Chřestová polévka
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Evropská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Chřestový krém je polévka, kterou jednoduše musíte ochutnat. A nejlépe si ji předtím sami uvařit. Díky video receptu šéfkuchaře Romana Pauluse to pro vás bude hračka. Polévka z bílého chřestu skvěle doplní třeba sváteční oběd, ale klidně může být i sama o sobě lehnou letní večeří. Roman Paulus vám ukáže, jak krém správně zahustit (v tomto případě jíškou) i jak ho propasírovat, což přijde v případě chřestové polévky vhod. Když ji budete podávat s hlavičkami zeleného chřestu (nebo třeba s petrželí) a křupavými krutonky, zůstanou na stole po pár minutách jen prázdné talíře.

Tagy

Lehké jídlo

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 75 g máslo
  • 50 g pórek (bílá část)
  • 0,5 × cibule
  • 200 g bílý chřest
  • 50 ml bílé víno
  • 1 × lžíce krupicový cukr
  • sůl
  • 200 ml kuřecí vývar
  • 1 l chřestový vývar
  • 50 g hladká mouka
  • 200 ml smetana (12 % tuku)
  • 1 × citron (šťáva)
  • krutonky
  • špičky zeleného chřestu na ozdobu

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 343 kJ / 318 kcal

Bílkoviny

6,20 g

Tuky

22,00 g

Vláknina

2,60 g

Sůl

0,71 g

Sacharidy

22,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Na lžíci másla orestujeme pórek nakrájený na kolečka a cibuli na kostičky, později přidáme bílý chřest nakrájený na kousky a restujeme do změknutí. Podlijeme bílým vínem, ochutíme trochou cukru a soli, podlijeme chřestovým a případně i kuřecím vývarem. Vaříme 25–30 minut.

02.Tip: Pro vegetariánskou verzi vynechte kuřecí vývar a použijte pouze chřestový. Jak si připravit domácí kuřecí vývar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

03.Z dvou lžic másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Studenou jíšku vmícháme do vroucí polévky, přidáme smetanu a necháme vařit 15–20 minut. Během vaření mícháme.

04.Do provařené polévky přidáme pár kapek citronové šťávy a vše dobře rozmixujeme. Přecedíme přes jemné kovové sítko a v případě potřeby dochutíme.

05.Podáváme v misce se špičkami zeleného chřestu a krutonky z na másle opečené housky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo