Doba přípravy
4 hod.
Obtížnost
Profesionál
Grilování celého jehněte je zlatý hřeb každé letní sezóny. Šéfkuchař Roman Paulus vám přehledně ukáže, jak na to. Samozřejmě budete potřebovat jehně a navíc i dostatek času. V solném roztoku byste ho totiž měli mít naložené alespoň týden předtím, než se s ním pustíte na gril. Naučíte se i marinádu, kterou budete celé jehně po dobu jeho opékání potírat. Výsledkem bude zábava pro všechny návštěvníky na několik hodin a neustálé chození si pro přídavky!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
17 983 kJ / 4 297 kcal
Bílkoviny
11,00 g
Tuky
466,20 g
Vláknina
17,20 g
Sůl
40,10 g
Sacharidy
47,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Z vody, soli, celých stroužků česneku, nového koření, celého pepře, bobkových listů, jalovce a čerstvého rozmarýnu nachystáme solný lák. Připravíme ho takové množství, aby se do něj celé vykuchané jehně bez hlavy dalo ponořit nebo zavakuovat. Maso v něm necháme týden uzrát.
02.Uleželé jehně na grilovací rám pomocí jehel důkladně připevníme. Ujistíme se, že jehly maso drží skrz plece, hrudí i kýty. Zajistíme drátem, aby z rámu nevypadly a aby jehně dobře drželo.
03.Ze sladké a pálivé papriky, římského kmínu, stroužků česneku, bylinek a oleje připravíme pomocí ručního mixéru marinádu.
04.Maso upevníme na gril, důkladně potřeme marinádou ze všech stran a za průběžného potírání a stálého otáčení grilujeme asi 2,5 hodiny.
Doba grilování závisí na velikosti jehněte a typu grilu. Jehně můžete i průběžně odřezávat a podávat během celého večera.
05.Podáváme s pečeným bramborem, grilovanou zeleninou a tzatziki.
Jak si ugrilovat zeleninu a připravit domácí tzatziki se dozvíte ve videích Kuchyně Lidlu.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT