Celé pečené jehně na grilu
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

4 hod.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Grilování celého jehněte je zlatý hřeb každé letní sezóny. Šéfkuchař Roman Paulus vám přehledně ukáže, jak na to. Samozřejmě budete potřebovat jehně a navíc i dostatek času. V solném roztoku byste ho totiž měli mít naložené alespoň týden předtím, než se s ním pustíte na gril. Naučíte se i marinádu, kterou budete celé jehně po dobu jeho opékání potírat. Výsledkem bude zábava pro všechny návštěvníky na několik hodin a neustálé chození si pro přídavky!

Tagy

Grilování

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na celé pečené jehně na grilu

  • celé vykuchané jehně bez hlavy
  • grilovaná zelenina
  • tzatziki

Solný roztok

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • 5 × stroužků česneku
  • 10 kuličky nového koření
  • 25 kuličky černého pepře
  • 5 × bobkových listů
  • 10 kuličky jalovce
  • 1 × větvička čerstvého rozmarýnu

Marináda

  • 2 × lžíce mleté sladké papriky
  • 2 × lžíce mleté pálivé papriky
  • 2 × lžíce římského kmínu
  • 8 × stroužků česneku
  • 1 × hrst čerstvého rozmarýnu
  • 1 × hrst čerstvého tymiánu
  • 500 ml extra panenského olivového oleje

Orientační nutriční hodnoty

Energie

17 983 kJ / 4 297 kcal

Bílkoviny

11,00 g

Tuky

466,20 g

Vláknina

17,20 g

Sůl

40,10 g

Sacharidy

47,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Z vody, soli, celých stroužků česneku, nového koření, celého pepře, bobkových listů, jalovce a čerstvého rozmarýnu nachystáme solný lák. Připravíme ho takové množství, aby se do něj celé vykuchané jehně bez hlavy dalo ponořit nebo zavakuovat. Maso v něm necháme týden uzrát.

02.Uleželé jehně na grilovací rám pomocí jehel důkladně připevníme. Ujistíme se, že jehly maso drží skrz plece, hrudí i kýty. Zajistíme drátem, aby z rámu nevypadly a aby jehně dobře drželo.

03.Ze sladké a pálivé papriky, římského kmínu, stroužků česneku, bylinek a oleje připravíme pomocí ručního mixéru marinádu.

04.Maso upevníme na gril, důkladně potřeme marinádou ze všech stran a za průběžného potírání a stálého otáčení grilujeme asi 2,5 hodiny.

Doba grilování závisí na velikosti jehněte a typu grilu. Jehně můžete i průběžně odřezávat a podávat během celého večera.

05.Podáváme s pečeným bramborem, grilovanou zeleninou a tzatziki.

Jak si ugrilovat zeleninu a připravit domácí tzatziki se dozvíte ve videích Kuchyně Lidlu.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo