Tipy na pohádkově dobré buchty
Cukrárna

Tipy na pohádkově dobré buchty

Klasické kynuté buchty, které si Honza zabalil na cestu do světa, mají rádi snad všichni Češi.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Klasické kynuté buchty, které si Honza zabalil na cestu do světa, mají rádi snad všichni Češi. I většina cizinců se do nich jako mávnutím kouzelného proutku zamiluje hned na první kousnutí. Jediné, na čem se ale nikdo neshodne, je to, jestli jsou nejlepší tvarohové, makové, ořechové nebo ty s povidly.

 

Na Kulinářské akademii Lidlu najdete recepty na tradiční náplně a přímo tady přidáváme několik tipů, jak mít ty nejpohádkovější buchty v dědině. Vyzkoušejte je, sbalte si raneček a jděte dobýt svět! S takovými buchtami se o vás poperou.

 

Recept na tvarohovou náplň

Recept na ořechovou náplň

Recept na makovou náplň 

 

  • Těsto nemusí kynout v teple! Když ho zaděláte večer a necháte přes noc kynout v lednici, bude dokonce ještě vláčnější.
  • Také nezapomeňte, že těsto na buchty kyne dvakrát. Jednou po uhnětení a jednou těsně před pečením.
  • Vytvarované buchty pokládejte do pekáče nebo formy spojem dolů a lehounce je přitiskněte. Díky tomu nevyteče ani trocha náplně.
  • Buchty se v troubě hodně zvětší. Neskládejte je proto příliš natěsno.
  • Před pečením potřete každou buchtu rozpuštěným máslem ze všech stran, nejenom ze shora. Díky tomu nebudou suché. Ještě chutnější buchty získáte, když je po upečení opět potřete rozpuštěným máslem, tentokrát smíchaným s trochou rumu nebo whisky.

 

Jestli už máte něco odpečeno, můžete se s našimi tipy pustit do díla. Pokud ale s buchtami teprve začínáte, připravili jsme pro vás ještě recept na jednoduché kynuté těsto.

 

Recept na kynuté buchty

 

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 1/2 kostky droždí (21 g)
  • 250 ml teplého plnotučného mléka
  • sůl
  • citronová kůra z půlky citronu
  • rum/whisky + rozpuštěné máslo na potření

 

Do poloviny mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek (zhruba 15 minut). Mezitím v míse smícháme obě prosáté mouky, zbytek cukru a špetku soli. Pak přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Nakonec přimícháme i kvásek, zbytek mléka a hněteme dohladka. Těsto zakryjeme a necháme asi 2 hodiny kynout na dvojnásobek.

 

Nakynuté těsto vyválíme na asi 1 cm silný obdélník a rozkrájíme na čtverce. Doprostřed každého dáme lžičku náplně. Vytáhneme rohy čtverců a spojíme je. Lehce vypracujeme tvar buchty, vložíme do pekáče a potřeme rozpuštěným máslem.

 

Vyskládané buchty necháme ještě asi 15 minut kynout. Pečeme zhruba 30 minut v troubě rozpálené na 170–180 °C. Čerstvě upečené potřeme směsí rumu (či whisky) a rozpuštěného másla. Vychladlé pocukrujeme a sníme!

 

 

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.