Ráno vyskočíte z postele, běžíte do práce, cestou z kanceláře nakoupíte v obchodě a dorazíte domů v 7 večer. Hladoví, unavení a netrpěliví. Jen vybalíte nákup, už se rodina shání po večeři a vy vidíte nevysátou podlahu, hromadu špinavého prádla a v koutě zaprášenou knihu z loňských Vánoc, kterou jste pořád ještě nestihli ani otevřít. Znechuceně tedy namažete alespoň chleba marmeládou a k tomu nakrájíte okurku v dobré víře, že tím bude večeře o něco zdravější. Při jídle koukáte na internet plný krásných receptů, u kterých se vám sbíhají sliny, když si smutně prohlížíte svůj chléb s okurkou. Ale kdy máte ty krásné recepty vařit, když o víkendu stihnete sotva uklidit?
Rozumíme vám! Máme to totiž stejně. Proto jsme pro vás dnes vybrali 5 rychlých chutných jídel z těstovin, kde 4 z nich zvládnete uvařit do 30 minut a ten pátý zabere třičtvrtě hodinky jenom proto, že si musíte nakrájet zeleninu ?. Navíc jde o vhodné recepty do krabičky, které si můžete vzít druhý den s sebou k obědu. Nechte se inspirovat a možná konečně ometete pavučiny z té knihy v zaprášeném koutě.
Oblíbené špagety jsou hotové za pár minut. Mezitím, co se těstoviny vaří, stihnete připravit i omáčku, ve které se budou podávat. Skládá se z chutné slaniny, zdravého pórku, čerstvých žampionů, trochy česneku a bílého vína (pokud vaříte pro děti, víno nahraďte vodou z těstovin). Nakonec už stačí zamíchat Cottage a je hotovo. Než se nadějete, večeře je připravená na stole a rodina s plným žaludkem zase o trochu spokojenější.
Máte rádi domácí těstoviny, ale nemáte čas pracně vyvalovat těsto, hodiny krájet a dny sušit? Nemusíte! Malé nočky ne nepodobné tradičním slovesným haluškám jsou od otevření mouky do uvaření hotové za pár minut. Společně se sýrovou omáčkou z dvou druhů sýrů stihnete večeři s přehledem připravit do 30 minut. Tahle dobrota dokáže spolehlivě zasytit u přepracovaného kováře a ještě si u toho pochutnáte.
Máte rádi exotiku? Dopřejte si tolik oblíbeného lososa na nový způsob. Filet nejdříve obalte v bílém, ale i černém sezamu a teprve potom rybu opečte na pánvi. Tato drobná semínka se k asijským jídlům náramně hodí a společně s pohankovými soba nudlemi, restovanými ořechy a chilli vykouzlí na talíři z nudné ryby skutečnou lahůdku.
A co si takhle uprostřed zimy zavzpomínat na dovolenou v Řecku? Kritharaki představují úžasnou těstovinu, která tvarem připomíná rýži nebo obilí, vaří se velmi krátce a pro večeře z jedné pánve jsou jako stvořené. Na rozdíl od nudlí se s přidanou zeleninou, olivami a bylinkami výborně promíchají a vzájemně propojí chutě. Feta sýr a citronová kůra přidané na talíř už představují jen pomyslnou třešničku na dortu. Navíc je tento recept bez masa, takže si mohou bez výčitek pochutnat i vaše vegetariánské pubertální děti.
Pokud máte všechny suroviny připravené, zabere vám tenhle recept pouhých 12 minut – tedy dobu, než se uvaří penne těstoviny. V průběhu vaření si totiž stihnete orestovat kuře, připravit omáčku z lahodného italského mascarpone i opražit kešu ořechy. Nemusíte být zrovna zkušený kuchař, abyste pro svou rodinu zvládli oblíbenou večeři za těžko uvěřitelnou čtvrt hodinu.
V krátkosti jsme si dnes ukázali, že rychlé večeře z těstovin existují, jsou velmi chutné a některé dokonce i zdravé. Zalíbil se vám některý z receptů? Jaký z nich vyzkoušíte už zítra?
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.