Kopřiva je svým tvarem nezaměnitelná a na dotek každému dobře známá. Asi si všichni pamatujeme na pořekadlo, že svědivé pupínky, které její popálení způsobuje, zaručí dobré zdraví. Je to pravda jen částečná. Šlehance kopřivou se prý kdysi praktikovaly při léčbě revmatu, ale léčebný efekt nic nepotvrzuje. Kopřiva samotná má nicméně skvělé účinky. Podporuje činnost ledvin, je detoxifikační a močopudná. Pomáhá při léčebných kúrách zánětu močového měchýře i chudokrevnosti a díky chlorofylu působí protizánětlivě.
Jaro je ideálním obdobím k různým detoxům a očistám. Kopřiva se k nim skvěle hodí. Pomůže vyplavit nadbytečnou vodu a pročistit organismus a krev. Stačí ji čerstvou či sušenou zalít horkou vodou a nechat alespoň 10 minut louhovat. Popíjejte klidně dva tři šálky denně, maximálně tři týdny v kuse. Pak si dejte alespoň měsíc pauzu. Nic se nemá přehánět a to platí i pro bylinky.
Tip: Sbírejte mladé a nízké kopřivy od jara do května a snažte se vyhnout těm u silnic a skládek – mohou obsahovat nečistoty a chemikálie.
S přívětivějším počasím se odlehčuje i naše kuchyně. Vše je čerstvější a zelenější. Kopřivu můžete přidat všude tam, kde potřebujete něco „mladého zeleného“. Výborná je v polévce, jen tak do vývaru místo petrželky, nebo do luxusního krému s bylinkovými krutony. Často se přidává i do knedlíků. V jižním Tyrolsku to mají ve zvyku a ví proč. Vyzkoušejte tyto kopřivové knedlíky se schwarzwaldskou šunkou.
Neobejde se bez ní velikonoční nádivka neboli hlavička. Máte-li chuť ji letos vyzkoušet, přidejte do svého receptu místo jiných listů hrstku nasekaných kopřiv, které si sami nasbíráte. Nezdráhejte se přihodit pár nasekaných listů i do omelety nebo kopřivu podusit na způsob špenátu se smetanou k masu či těstovinám. Netypický způsob využití kopřiv je domácí kopřivové pesto.
Tip: Před jakýmkoliv použitím listy nasekejte a spařte vroucí vodou. Přestanou pálit.
Na loukách i zahradách najdeme i další rostlinné poklady, které si zaslouží naší pozornost.
Pampeliška neboli smetanka lékařská se využívá celá, od květů, přes listy po kořen. Kořen se suší a připravuje se z něj čaj, který pomáhá při žaludečních potížích či pálení žáhy. Listy se sbírají do června, dokud v nich není nahořklé mléko. I ty můžete zalít a vylouhovat jako čaj. Jsou silně močopudné, proto se hodí k očistě, ale pozor by si na ně měli dát lidé s nemocnými ledvinami, pro které by její močopudný efekt mohl znamenat naopak zátěž. Můžete je přidat do salátů, ale stačí jen hrstku, jejich chuť je dostatečně výrazná. S trochou oleje a oříšků z nich uděláte i pesto. Z květů se dělá sirup a má zklidňující účinky při léčbě chřipky, bolesti v krku či angíny.
Ze sedmikrásky chudobky se pletou věnečky, ale dají se i jíst. A to jak listy tak květy. Jsou krásné i chutné v salátu, na chlebu s pomazánkou i v omeletě. Čaj z nich je blahodárný a pročišťující. Jsou výborné na pleť, často se přidávají do pleťových olejů. Můžete si je přihodit i do relaxační koupele.
Takže pokud vám na zahrádce nebo na louce za domem rostou tyto dary divoké přírody, neváhejte a vyrazte s košíkem a nůžkami na sběr. A napište nám, co jste nasbírali!
Sushi, jarní a letní závitky či polévky pho bo nebo miso patří v poslední době k nejoblíbenějším pokrmům. Je to tak, asijská kuchyně v našich…
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.