Jak připravit skutečně zdravou školní svačinu: Desatero pro rodiče
Doba čtení 5 minut

Jak připravit skutečně zdravou školní svačinu: Desatero pro rodiče

Příprava zdravé školní svačiny je jedním z klíčových kroků, jak dětem zajistit energii a výživu potřebnou pro celý den. Co by měla ideální svačina obsahovat a čemu se vyhnout? Následující desatero vám pomůže připravit svačiny, které budou nejen chutné, ale především zdravé a vyvážené.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Svačinu připravte doma s dětmi

Namísto toho, abyste dětem dávali peníze na nákup svačiny ve škole, připravte ji doma. Ideálně zapojte děti do přípravy – naučí se tak základům zdravého stravování a vytvoří si pozitivní vztah k jídlu.

Používejte jen kvalitní suroviny

Zapomeňte na polotovary a sáhněte po čerstvých, základních surovinách. Kvalitní potraviny jsou základem pro zdravou a vyváženou svačinu.

Vyvážená trojkombinace: bílkoviny, tuky a sacharidy

Svačina by měla obsahovat tři základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy. Bílkoviny dodají energii, tuky pomohou s absorpcí vitamínů a sacharidy udrží hladinu cukru v krvi stabilní.


Dostatek bílkovin

Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a regeneraci. Zahrňte do svačiny potraviny jako bílý jogurt, vejce, sýry, šunku od kosti nebo pomazánky z luštěnin, tvarohu či ryb.

Zdravé tuky

Tuky jsou důležité pro správný vývoj mozku a nervové soustavy. Používejte máslo, ořechy, semínka nebo kvalitní rostlinné oleje jako zdroj zdravých tuků.

Komplexní sacharidy

Prodlouží pocit sytosti a dodají dlouhotrvající energii. Zvolte celozrnné pečivo, ovesné vločky, nebo čerstvé ovoce a zeleninu.

Zahrňte ovoce a zeleninu

Každá svačina by měla obsahovat čerstvé ovoce nebo zeleninu. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, což je pro děti klíčové.


Tip: Zkuste ovoce a zeleninu nakrájet na zajímavé tvary nebo vytvořit špízy. Takto podávané budou pro děti atraktivnější. 

Sladkosti s rozumem

Sladkosti by neměly být součástí každé svačiny. Pokud už chcete přibalit něco sladkého, volte domácí variantu připravenou z oříšků, kvalitní hořké čokolády a ovoce.

Vynechejte nekvalitní potraviny

Do svačinové krabičky nepatří nekvalitní uzeniny, kupované paštiky, tavené sýry, slané pochutiny jako krekry nebo chipsy, kupované sladkosti a sladké cereálie.

Tip: Zkuste místo obvyklé zelené papriky přibalit směs barevných proužků papriky – červené, oranžové a žluté. Tato variace nejenže vypadá lákavěji, ale také nabízí širší spektrum vitamínů.

Nezapomeňte na správný nápoj

Kvalitní pitná voda, neslazený čaj nebo 100% domácí ovocná šťáva zředěná vodou jsou ideální volbou. Vyhněte se nápojům slazeným cukrem nebo umělými sladidly.

Tip: Pěkná a barevná láhev na pití může děti motivovat k pravidelnému pitnému režimu. Investujte do kvalitní láhve z bioplastu nebo nerezu, která bude zároveň zdravá i ekologická.

Závěrem, příprava zdravé školní svačiny není jen o volbě správných potravin, ale také o jejich kombinaci a prezentaci. Pokud dodržíte těchto deset jednoduchých pravidel, můžete svým dětem zajistit, že jejich svačina bude nejen chutná, ale i výživná.


Desatero jsme připravili ve spolupráci se Skutečně zdravou školou, se kterou společnost Lidl dlouhodobě spolupracuje na projektu Jedlých školních zahrad. Více o projektu, který si klade za cíl pěstovat zdravé stravovací návyky u dětí, můžete najít na našich webových stránkách zde.


BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.