Cizrnovo-kakaová pomazánka:
Cizrnu uvaříme dle návodu na obalu. Lískové ořechy opražíme v troubě nebo na sucho v pánvi. Necháme vychladnout a zbavíme slupky.
Tip: Lískové ořechy můžete koupit už orestované a téměř bez hnědé slupky a ulehčit si tím práci.
Cizrnu nasypeme do výkonného mixéru a rozmixujeme s ořechy, kakaem, javorovým sirupem a mandlovým mlékem. Pomazánku necháme vychladit v lednici.
Tip: Na oslazení můžete použít i datlový sirup.
Příloha:
Cizrnovo-kakaoovu pomazánku natřeme na celozrnný toustový chléb, přikryjeme druhým plátkem pečiva a nakrájíme na kostičky (1 toust na 9 kostiček).
Na špejli napichujeme různé druhy umytého a na kousky nakrájeného ovoce, které prokládáme kostičkami namazaného toustu. Ideálně použijeme sezónní ovoce.
Tip: Místo cizrnovo-kakaové pomazánky můžete použít jakékoliv oříškové máslo smíchané s medem a dochucené skořicí či kakaem.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 542 kcal, 17 g bílkovin, 60 g sacharidů, 23 g tuků, 13 g vlákniny.
Recept připravila Andrea Hrušková ve spolupráci se Skutečně zdravou školou, se kterou společnost Lidl dlouhodobě spolupracuje na projektu Jedlých školních zahrad. Více o projektu, který si klade za cíl pěstovat zdravé stravovací návyky u dětí, můžete najít na našich webových stránkách zde.