Roman Paulus
Doba přípravy20 min.

Domácí arašídové máslo

Američané si dávají burákové máslo namazané na toastu s džemem, šéfkuchař Roman Paulus si ho rád přimíchává do tvarohu nebo jogurtu. Skvěle ale chutná i třeba jen tak s ovocem, v mléčném koktejlu nebo se zmrzlinou. V tomto videu Kulinářské akademie Lidlu zjistíte, jak jednoduché je připravit si arašídové máslo doma. Potřebujete jen několik základních surovin a v ideálním případě multifunkční kuchyňský robot Monsieur Cuisine. Pokud ho nemáte, nepropadejte panice – hravě si poradíte i bez něj!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 300 g arašídy (pražené, nesolené)
  • 40 g květový med
  • 1 × špetka sůl

POSTUP

Postup pro manuální vaření v Monsieur Cuisine:

Tip: Aby se pasta snadněji připravovala, připravte v robotu dvojnásobnou porci – tedy ze 600 g buráků.

Do mixovací nádoby odměříme 300 g pražených nesolených arašídů.

Hrnec nastavíme na manuální vaření. Zvolíme teplotu 100 °C, dobu 5 minut a míchání zpětným chodem na 3. stupeň. Přiklopíme víkem a restujeme. 

Poté upravíme nastavení manuálního vaření na mixování (pravotočivý chod) na 10. stupeň po dobu 2 minut.

Následně odklopíme víko a přilijeme 40 g medu.

Ochutíme špetkou soli a po okrajích stěrkou shrneme obsah do středu hrnce.

Robot v programu manuálního vaření nastavíme znovu na mixování (pravotočivý chod) na 10. stupeň po dobu 8 minut. Přiklopíme víkem a mixujeme dojemna. 

Hotové arašídové máslo přendáme do sklenic a skladujeme v lednici, kde vydrží až měsíc.

Tip: Arašídové máslo se hodí jako pomazánka na chléb, ideálně v kombinaci s džemem. Díky vysokému obsahu bílkovin je oblíbené u sportovců a vhodné i do snídaňových kaší, jogurtů a k pečení domácího sladkého pečiva. Výborné je na teplých vaflích či lívancích.

Postup bez Monsieur Cuisine:

Arašídy postupně opražíme nasucho v rozpálené pánvi. Ještě teplé je ve výkonném mixéru rozmixujeme najemno. Následně nádobu otevřeme, obsah setřeme ze stěn, aby se rovnoměrně promíchal, ochutíme medem a solí a znovu důkladně rozmixujeme.

Hotové máslo přendáme do sklenice a skladujeme v lednici, kde vydrží až měsíc.

Tip: Pokud se buráky v mixéru špatně mixují, přilijte rostlinný olej. Arašídové máslo bude ve výsledku o to tučnější, tekutější a jemnější. Ty nejvýkonnější mixéry snadno vyrobí ořechové máslo i bez oleje, ty slabší mohou potřebovat olejem trochu pomoci.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 34 g pasty): 198 kcal, 8 g bílkovin, 8 g sacharidů, 15 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU