Postup pro manuální vaření v Monsieur Cuisine:
Tip: Aby se pasta snadněji připravovala, připravte v robotu dvojnásobnou porci – tedy ze 600 g buráků.
Do mixovací nádoby odměříme 300 g pražených nesolených arašídů.
Hrnec nastavíme na manuální vaření. Zvolíme teplotu 100 °C, dobu 5 minut a míchání zpětným chodem na 3. stupeň. Přiklopíme víkem a restujeme.
Poté upravíme nastavení manuálního vaření na mixování (pravotočivý chod) na 10. stupeň po dobu 2 minut.
Následně odklopíme víko a přilijeme 40 g medu.
Ochutíme špetkou soli a po okrajích stěrkou shrneme obsah do středu hrnce.
Robot v programu manuálního vaření nastavíme znovu na mixování (pravotočivý chod) na 10. stupeň po dobu 8 minut. Přiklopíme víkem a mixujeme dojemna.
Hotové arašídové máslo přendáme do sklenic a skladujeme v lednici, kde vydrží až měsíc.
Tip: Arašídové máslo se hodí jako pomazánka na chléb, ideálně v kombinaci s džemem. Díky vysokému obsahu bílkovin je oblíbené u sportovců a vhodné i do snídaňových kaší, jogurtů a k pečení domácího sladkého pečiva. Výborné je na teplých vaflích či lívancích.
Postup bez Monsieur Cuisine:
Arašídy postupně opražíme nasucho v rozpálené pánvi. Ještě teplé je ve výkonném mixéru rozmixujeme najemno. Následně nádobu otevřeme, obsah setřeme ze stěn, aby se rovnoměrně promíchal, ochutíme medem a solí a znovu důkladně rozmixujeme.
Hotové máslo přendáme do sklenice a skladujeme v lednici, kde vydrží až měsíc.
Tip: Pokud se buráky v mixéru špatně mixují, přilijte rostlinný olej. Arašídové máslo bude ve výsledku o to tučnější, tekutější a jemnější. Ty nejvýkonnější mixéry snadno vyrobí ořechové máslo i bez oleje, ty slabší mohou potřebovat olejem trochu pomoci.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 34 g pasty): 198 kcal, 8 g bílkovin, 8 g sacharidů, 15 g tuků.