Znáte ten pocit, kdy se na Štědrý den probudíte do bytu provoněného jehličím, usednete k pohádkám, poté v klidu nazdobíte stromeček, poobědváte tradičního staročeského kubu, potají uzobáváte z deseti druhů cukroví, zajdete si na procházku a pak už jen nedočkavě vyhlížíte, kdy už bude čas zasednout k nádherně prostřené slavnostní tabuli? Vypadá tento scénář až příliš idylicky a nereálně? Pomůžeme vám naplánovat přípravu Štědrého dne tak, aby se mohl (aspoň z části) stát skutečností.
Cukroví si postupně připravte už během adventu, přehledné tabulce tipů na pečení cukroví se dozvíte, kdy přesně začít a kolik času na odležení jednotlivé druhy potřebují. Se skladováním vám zase poradí obsáhlý průvodce správného uložení cukroví.
Rodinné recepty na bramborový salát patří k rodinnému stříbru, které se doslova dědí po generacích. Oddaní příznivci týmů „s cibulí“ a „bez cibule“ se o dokonalém provedení salátu dokáží dohadovat celé hodiny. Důležité je připravit si salát v předstihu, ideálně den předem, aby se stihl odležet a všechny chutě se dokonale propojily. Hotový salát umístěte do chladu a počítejte s tím, že z něj přes noc část zmizí: to když si zbytek rodiny bude nenápadně chodit pro degustační vzorky…
TIP: Ať už se řadíte do jakéhokoliv týmu – s cibulí, nebo bez (pozor, diskutabilním bodem je pro mnohé také přidání šunky), můžete letos zkusit připravit bramborový salát podle receptu Romana Pauluse. Třeba se stane novým rodinným receptem!
Oblíbený vánoční oběd na kroupovém základu krásně provoní celý byt a naštěstí není vůbec složitý na přípravu. Hravě jej zvládnete připravit během štědrodenního dopoledne. Když si čas strávený v kuchyni dobře naplánujete, můžete bez problémů stihnout koutkem oka sledovat i některou z vánočních pohádek. Nebo si k vaření pusťte aspoň koledy, ať vám to jde lépe od ruky! Připravte si:
1. Propláchněte a uvařte kroupy v osolené vodě doměkka asi 25 minut.
2. Sušené houby v misce zalijte horkou vodou a nechte alespoň 15 minut nabobtnat. Poté z nich vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte je nadrobno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a prolisujte.
3. V pánvi rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte houby, osolte a okmínujte. Společně osmahněte dalších 5 minut. Zalijte vývarem (pokud nemáte vývar, postačí i voda z namáčení hub) a poduste 15 minut do změknutí.
4. Přidejte scezené kroupy, česnek a majoránku. Poduste asi 10 minut na mírném plameni, když bude potřeba, podlijte trochou vývaru. Ke konci přidejte máslo a rozmíchejte.
5. Kubu přemístěte do pekáčku vymazaného máslem a dejte ho zapéct do trouby rozehřáté na 200 °C. Mělo by stačit pečení po dobu 15 minut, aby se nevysušil a zůstal uvnitř krémový.
TIP: Chcete letos vyzkoušet něco nového? Inspirujte se v Kulinářské akademii Lidlu a nachystejte místo kuby lehké liškové kroupeto.
Pokud ctíte tradici a každý rok pořizujete kapříky u pouličních prodejců v sádkách, myslete na to, že ideální je zakoupit je jeden den před večeří. Kapr ve vaně je sice pro děti vítanou atrakcí, ale neměl by tam plavat déle než tři dny. Můžete se také rozhodnout pro pohodlnější variantu a přinést si domů kapra již vykuchaného a naporcovaného.
Vykuchat kapra totiž rozhodně není snadný úkol. Chcete-li se do toho přesto pustit, mrkněte na video s Romanem Paulusem, který vám ukáže, jak při kuchání správně postupovat a na co si dát pozor. Také se podívejte, jak se zbavit nejjemnějších kůstek. Z hlav a kostry můžete poté připravit výtečnou rybí polévku – ideálně opět den předem, aby se stihla rozležet a abyste se s jejím vařením nemuseli zdržovat na Štědrý den.
Nečekaných štědrovečerních zvratů, jakými jsou rybí kostičky zaseknuté v krku, nebo třeba stromeček v plamenech (protože bez svíček a prskavek to přece nejsou žádné Vánoce!), se už budete muset vyvarovat sami. Přejeme vám, aby letošní Štědrý den byl opravdu kouzelný. A hlavně bez stresu!
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.