Příprava je tak jednoduchá, že ji zvládnou i děti a stačí na ní pár minut. Navíc si můžete měnit suroviny nejen podle sezóny, stravovacího stylu, ale i podle zbytků v lednici nebo momentální chutě. Recept na vegetariánskou snídani přes noc s extra proteinem najdete níže, hned si ale povíme základy a obecnou skladbu domácí ovesné kaše do skleničky.
Jak připravit snídani přes noc?
Začněte dostatečně velkou sklenicí s pasujícím víkem. My v krátkém videu zvolili zavařovací skleničku Ernesto o objemu 280 ml, po zavření se nám totiž hodí i do batohu jako proteinová kaše do práce s nebo jako vegetariánská svačina plná energie dětem do školy.
Jako základ nasypte přímo do sklenice 3 lžíce oblíbených vloček. Mohou být ovesné, pohankové, jáhlové, celozrnné nebo třeba ječné. K nim přisypte lžíci chia semínek, které pomohou domácí ovesnou kaši dobře zahustit. Pak doplňte protein v podobě tvarohu z vaničky. Dle toho, jak moc si hlídáte linii zvolte nízkotučný, polotučný a nebo lahodný plnotučný. A jdeme přidávat dobroty. Hodí se nastrouhané nebo rozmixované ovoce, oříšky nebo semínka a špetka dobrého koření jako je skořice nebo třeba kakao.
Tip: Pokud zvolíte lněná semínka, nejprve je rozmixujte, abyste z nich dostali maximum vitaminů.
Nakonec zalijeme mlékem nebo jeho rostlinnou verzí, dle chuti přisladíme medem, cukrem nebo třeba javorovým sirupem a důkladně promícháme. Skleničku zavřeme a necháme přes noc v lednici.
Ráno stačí už jen otevřít a pochutnat si. Případně zabalit do batohu na později. Opravdový labužník však ráno skleničku ještě dovede k dokonalosti lžící křupavé domácí granoly podle našeho receptu. Křupání změní vláčnou a výživnou snídani na perfektní zážitek.
Tip: Jak připravit křupavou granolu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Recept na hruškovou ovesnou kaši přes noc
Suroviny:
- 3 lžíce celozrnných ovesných vloček
- 1 lžíce chia semínek
- 50 g nízkotučného tvarohu (vanička)
- 50 g nastrouhaného hrušky
- 10 g mandlí
- 120 ml ovesného mléka Vemondo
- 1 lžička medu
- ½ lžičky skořice
- 2 lžíce granoly (pečeného müsli)
Postup:
Do skleničky o objemu 380 ml postupně nandáme všechny suroviny, až na granolu. Důkladně promícháme, skleničku uzavřeme a necháme přes noc v lednici. Druhý den dosypeme granolou a podáváme.