Vepřové na grilu – dopřejte si pořádné maso

Vepřové na grilu – dopřejte si pořádné maso

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Vepřové maso je grilovací klasika, a tak se hodí se v něm dobře vyznat. Připravili jsme pro vás přehled veškerého vepřového, které se hodí na grilování. Podívejte se na něj! Vepřové maso je samo o sobě velmi chutné a peče se rychle, každá část čuníka ale vyžaduje před grilováním speciální úpravu. Jak na něj, aby vaši hosté byli spokojeni?

Využijte vepřové na maximum

Ke grilování se bude hodit hned několik částí vepřového :

Kotleta – libové maso z bederní části prasete. Prodává se s kostí nebo bez kosti. Ideálně grilujte jako steak, stačí jen krátce, aby se nevysušil. Roman Paulus doporučuje vepřovou grilovanou pečeni s medem a asijskou zeleninou, zkuste ji i vy.

Krkovice – oblíbená, prorostlá a velmi šťavnatá pochoutka z krku prasete. Griluje se většinou jako steak na plátky, které je dobré den předem marinovat. Vyzkoušejte  třeba grilovanou krkovici s uzenou paprikou a zeleninovým ragú. Krkovice bez kosti se bude hodit i na klasické špízy, ale můžete s ní zkusit i opravdovou specialitu - grilované trhané maso, na které si ale budete muset vyhradit alespoň osm hodin.

Žebra, vepřový bok s žebry – delikatesa, která musí obsahovat velký podíl masa, alespoň třicet procent. Den předem je naložte do marinády a před grilováním ideálně poduste v hrnci nebo předpečte v troubě. Určitě neodoláte vepřovým žebírkům podle Romana Pauluse, nebo vepřovým žebrům ve švestkové marinádě.

Kýta – její příprava potrvá delší dobu, pokud chcete, aby se propékala rychleji, nasekněte kost a tučné kraje odřízněte.

Mleté maso –  ideální na hamburgery nebo čevabčiči. V horkých letních teplotách ho ale nezapomeňte zpracovat rychle, aby neztratilo na kvalitě.

Celé sele – pokud máte opravdu velký gril, můžete si troufnout i na selátko, které nakrmí až třicet lidí. Počítejte ale s dlouhou přípravou. Týden předem je potřeba do masa vstřikovat nálev, několik hodin trvá i samotné pečení.

Což takhle dát si steak

Všechny typy vepřového je potřeba naložit do marinády alespoň 24 hodin předem. Pokud jste se rozhodli pro steaky, maso naporcujte na silné plátky, asi 2 centimetry tlusté. Poklepejte je jen ručně klouby, nikdy ne paličkou, maso by se mohlo potrhat. U tužších kusů nakrojte kraje steaku. Vepřové vyndejte z ledničky asi půl hodiny předem. Během grilování pak ještě potírejte marinádou, aby se nevysušilo.

TIP: Pokud jste marinádu nestihli dostatečně dopředu, vmasírujte ji do masa alespoň rukama na poslední chvíli.

Dvoucentimetrový plátek stačí grilovat asi 6 minut z každé strany, nejdřív zprudka, aby se maso zatáhlo, potom můžete přemístit na kraj grilu, kde se dopeče. Otáčejte ideálně jen jednou. Používejte grilovací kleště, do masa nepíchejte vidličkou, aby z něj nevytekla šťáva.

Lahodné marinády

U marinády počítejte asi 200 ml marinády na kilo vepřového. V základní variantě, vám bude stačit olej, pepř a trocha citronové šťávy.

TIP: Maso nesolte, sůl by vytáhla všechnu šťávu, udělejte tak až těsně před tepelnou úpravou.

Navíc můžete přidat bylinky, třeba rozmarýn nebo tymián. Ale vepřovému sluší i výraznější chutě. Výborné jsou marinády s pivním základem, třeba s ležákem, sójovou omáčkou a česnekem. Dobře se kombinuje i s hořčicí, paprikou a česnekem. Nevadí mu ani pikantní chilli nebo zázvor nebo naopak sladší chutě – med, jogurt, nebo dokonce ananas. 

Jakou vepřovou specialitu si letos připravíte na grilu vy? Podělte se s ostaními čtenáři v komentářích.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU